Annons:
kultur
Kultur
AVLars Soold0 kommentarerTyck till!

Karnevalen får fart på öarna

– Att spela i ett steelband är ett uttryck för att vara en trinidadian. Karnevalen är en ventil för all frustration, ilska och ångest som vi samlar på oss under ett år. Hade vi inte den skulle vardagslivet vara mycket värre.

Orden kommer från Mr Winston Thomas, forsknings-
och utvecklingschef på Pan Trinbago, en samarbetsorganisation för över 200 steelband i Trinidad och Tobago.

Förberedelserna för karnevalen har pågått hela året. Nya paraddräkter har sytts och calypsolåtar skrivits. Under de sista veckorna har musikfesterna tagit fart och försökstävlingar avgjorts i Panorama, tävlingen som utser landets bästa steelband. Allt med sikte på två hämningslösa dygn om en knapp vecka.

På karnevalens huvudscen i kanten av en park norr om stan ska finalerna i steelbandtävlingen, alla dräktparader och calypsotävlingar avgöras. Framför entrén vajar landets och karnevalorganisationernas flaggor sida vid sida. Vid vändkorsen slussas skolklasser in till en förmiddagsshow och i foajen står stora glasmontrar med tidigare års vinnardräkter och bilder på legendariska calypsosångare och steelpanmusiker.

Mr Winston tar emot på ett litet kontorsrum under läktaren. Han har spelat själv sedan han var liten, har familj och barn och arbetar till vardags som säkerhetskonsult i egen regi. Men nu slukar Pan Trinbago all tid. Han får, liksom de andra ledarna, ingen lön. Lönerna går till tolv anställda sekreterare och kontorister.

– Panorama är prestigefyllt eftersom alla band deltar i detta musikkrig. Även om vi är motståndare på scenen stöder vi varandra vid sidan om, säger Mr Winston.

Därför vässar finallagen som bäst formen ute på sina respektive panyard´s, som är bandens högkvarter. Där umgås man, fikar, tar en öl och spelar. På steelpan, detta världens förmodligen yngsta högt utvecklade akustiska musikinstrument. Steelpan är samtidigt centralpunkten i en gräsrotsrörelse som 40 år efter frigörelsen från den brittiska kolonialmakten fortfarande kämpar för självständighet och oberoende.

Trinidad och Tobagos karneval har hållit på sedan början av 1800-talet. Kanske längre. Den har spelat en central politisk roll och är numera en jättelik gatufest.

– Allt brakar löst när järnklubborna ger steelbanden startsignal klockan två måndag morgon. Visst finns det regler för hur man uppför sig på karnevalen, men det är väldigt mycket du kan hitta på som är helt omöjligt annars, säger Mr Winston.

Från tid till annan har den varit våldsam och efter en extra vild fest 1883 förbjöds många av firandets attribut. Bland annat trummorna, vilket satte fart på uppfinningsrikedomen. I stället användes metallådor och bamburör i olika längd, så kallade tamboo-bamboos. Även då hade man stora band.

I slutet av 1930-talet uppfanns steelpans, vilket gav möjlighet att spela melodier. Genom att böja oljefatens lock nedåt och slå upp förhöjda bulor från andra hållet fick man olika toner på ett och samma oljefat. Sedan många år finns en hel serie steelpan, från de största med djupaste bastoner till de mindre melodiinstrumenten.

Steelbandrörelsen hade, pådriven av en nationell samling och behov av en symbol för den nya nationen, sin storhetstid på 60-talet. Den första Panoramatävlingen gick av stapeln 1963, året efter frigörelsen från engelsmännen och 1971 bildades Pan Trinbago. Åren som följde var enligt den amerikanske folklivsforskaren Steven Stumpfle inte lika starka för rörelsen. När arbetslösheten ökade och förhoppningar från 60-talet grusades följde en rotlöshet och lusten till den nya nationens instrument minskade. Så kom oljan med nya pengar under 80-talet, vilket också gav steelbanden bättre ekonomi och nya förutsättningar. På 90-talet svängde pendeln tillbaka med ökade sammandrabbningar i Port of Spain som följd. Nu har arbetslösheten minskat, men klasskillnaderna är stora och stadslivet är en oroshärd på kvällar och nätter. Motsättningarna är ibland svåra mellan olika etniska grupper och i sångtexterna betonas enighet och fred. I år särskilt aktuellt då valet i december slutade oavgjort mellan de två dominerande partierna.

Steelpan är klassat som Trinidad och Tobagos nationalinstrument, vilket Mr Winston menar borde generera mer resurser till personal, forskning och utbildning. I stället kämpar Pan Trinbago med små medel.

– Vi måste utveckla rörelsen affärsmässigt och bli självförsörjande. Låt säga med hjälp av en femårsinvestering från regeringen för att sedan klara oss själva. Annars blir vi bara någon som knuffas runt, helt beroende av vem som sitter vid makten.

– Rörelsen består av fattiga, arbetslösa, de som har jobb, välutbildade och så vidare. Men det är svårt för oss att få tillräckligt med bidrag eftersom vi genom historien har förknippats med den fattiga delen av befolkningen. Allt detta är en stor klassfråga, säger Mr Winston.

Mycket av kärleken till instrumentet finns inbakad i  tillverkningen. På Trinidad görs de flesta av enskilda tillverkare, men man har också en och annan liten fabrik. Serietillverkningen har i stället utvecklats utomlands på fabriker i Kanada, USA och Europa.

– Varje tillverkare har sitt sätt att tillverka sin pan, säger Mr Winston. Han kanske inte låter dig se det, han gör sin grej sent på natten eller tidigt på morgonen. Med eld. Med vatten. Det är en kraft som är svår att fånga.

Man ska ha klart för sig att steelpan konkurrerar med kricket om de breda folklagrens intresse. En annan musiker, Mr Robert Munro, som spelar den lilla fyrsträngade quatron och som bland annat turnerat i Sverige, menar att steelbandföreträdarna inte kan hänvisa till att steelpan är landets nationalinstrument. Han menar att det är förmätet av en nation att göra anspråk på ett instrument och att om staten skulle satsa mer på steelpan skulle andra grupper skrika efter större bidrag.

– Vad vill steelpanmusikerna? Att staten ska betala deras lön varje månad? Det skulle inte gå, för vi talar om tusentals utövare. Missnöjet handlar egentligen om något annat.  Det sista en människa vill ge upp är sitt lidande. Man vill kunna säga: ”Jag minns när jag gick till skolan med hål i skorna och inte kunde gå genom vattnet”, säger Mr Robert.
Hur det än är med detta är det nog som forskaren Steven Stumpfle säger att steelbandrörelsen är ett ständigt pågående drama som ger oss utlänningar en möjlighet att ställa frågor kring landets kultur och samhällsliv.

Bli den första att tycka till!
RättsväsendetNyhetLagrådet ställer sig bakom regeringens förslag om en ny lag om dataavläsning. Lagrådet konstaterar dock att det nya tvångsmedel som regeringen föreslår är mycket integritetskränkande och därför bara kan få tillämpas vid allvarlig brottslighet.
NyhetArbetstagarna vid migrationsdomstolarna måste få en acceptabel arbetsmiljö med rimlig arbetsbelastning. Skjut till mera pengar, kräver ST och Saco-S i en gemensam skrivelse till socialförsäkringsutskottet.
KronofogdenNyhetKronofogden har fått ett extra anslag på 65 miljoner kronor för att öka indrivningen riktad mot kriminellas lyxvaror, uppger SVT. Avsikten är bland annat att fler brottsoffer ska få ut sina skadestånd.
TillitsreformenFördjupningFör fem år sedan aviserade regeringen en ”tillitsreform” som utlovade större frihet och en minskad administ­rativ börda för offentlig­anställda. Men kritiker varnar för att förändringen kan bli kosmetisk, och facken tycks stå vid sidan om.

Läs mer

Dansk reform med förhinder

ArbetsförmedlingenNyhetNär arbetslösa tvingas åka till grannkommunen för att söka jobb kan det ses som en arbetsmarknadspolitisk insats, tycker Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg i en intervju med Arbetet.
ArbetsmarknadNyhetDet är stora skillnader mellan nyanländas etablering i Arbetsförmedlingens regi, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en studie. Nyanlända män klarar sig dubbelt så bra som nyanlända kvinnor.
SWEDAVIANyhetEn man utan svenskt arbetstillstånd och en efterlyst man har jobbat på Arlanda flygplats, trots att de båda har säkerhetsprövats, enligt Aftonbladet. ”Jag har inte fått någon mer information än att ingen av dem är anställd av Swedavia”, säger STs sektionsordförande Mikael Nordenståhl till Publikt.
POLISENNyhetCivilanställda som går den särskilda polisutbildningen ska ha aspiranttjänstgöring i ett halvår, föreslår regeringen i en promemoria. Remissinstanserna är överlag positiva till förslaget, men akademikerförbunden vill se en mer flexibel utbildningsmodell, visar Publikts genomgång av remissvaren.
StatsförvaltningNyhetDet finns stora brister i ledning och styrning av verksamheten vid Nationalmuseum, konstaterar Statskontoret efter en analys. Myndigheten behöver en omstart för att kunna genomföra sitt uppdrag på ett effektivt sätt.
SpårtrafikenNyhetTrafikverket får regeringens uppdrag att upprätta en långsiktig plan för att underhålla järnvägen. Bakom beslutet ligger att brister i underhåll påverkar tillförlitligheten i järnvägstrafiken.
STATISTISKA CENTRALBYRÅNNyhetArbetslösheten för september i år skrivs ned med 1,1 procentenheter, efter att Statistiska centralbyrån, SCB, uppmärksammat felaktigheter i det externa konsultföretaget Evrys insamlade data. Men Evry vill i dagsläget inte säga att företaget gjort fel, enligt Svenska Dagbladet.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetI september hoppade företagshälsovården av sitt uppdrag på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak. Samtidigt sade skyddsombudet upp sig. Nu har man utsett ett nytt skyddsombud och anlitat ett nytt företag för att kartlägga arbetsmiljön. ”Det är klart att det som har varit har påverkat”, säger nya skyddsombudet Håkan Åhlenius till Publikt.
POLISENNyhetAtt civilanställda inom Polisen ska få använda sig av den logga som poliser har på uniformen är en fråga som ST har drivit en tid. Arbetsgivaren närmar sig nu ett beslut. ”Vi har en positiv inställning till det”, säger Tomas Rosenberg, chef på myndighetens HR-avdelning, till Publikt.
SCBNyhetStatistiska centralbyråns generaldirektör Joakim Stymne kallas till riksdagens finansutskott för att förklara turerna kring de missvisande siffrorna i myndighetens arbetskraftsundersökningar.
StatsförvaltningNyhetArbetsgivarverket har tagit fram två nya webbutbildningar för ledare och medarbetare i staten. Utbildningarna är tillgängliga för alla på myndighetens webbplats.
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
UPPHANDLINGSMYNDIGHETENNyhetLiten, men smart och modern. Så beskrivs Upphandlingsmyndigheten i juryns motivering till priset som Sveriges modernaste myndighet.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär en lokförare vid Green Cargo nyligen avled i en arbetsplatsolycka i Piteå var det den tredje dödsolyckan på två år inom bolaget. STs sektionsordförande Kenth Bergqvist kan inte uttala sig om orsaken till olyckan, men konstaterar att generellt sett är stress en riskfaktor som kan leda till olyckor: ”Man måste titta på vår schemaläggning och se över kollektivavtalet kring arbetstider”, säger han till Publikt.
AssistansNyhetI ett brev till regeringen begär Försäkringskassan att lagen ska skärpas, för att det ska blir möjligt för myndigheten att stoppa blufföretag från att få ut assistansersättning.
A-kassaNyhetDet finns flera blindskär för a-kassorna när det gäller att hantera a-kassa i samband med studier. Det framgår av IAFs granskning av hur a-kassorna sköter arbetslöshetsersättning till personer som studerar.
ArbetsförmedlingenNyhetFlera partier i riksdagen har börjat samla sig i ett motstånd mot reformeringen av Arbetsförmedlingen. Enligt Expressen är en majoritet emot den snabba tidsplanen för förändringarna.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön, kräver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv, i en gemensam debattartikel. "Kollektivavtalsmodellen riskerar att på sikt ersättas av en från Bryssel statligt styrd arbetsmarknadsmodell", skriver partsföreträdarna.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor, enligt en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, skriver Statskontoret.