Svenska experter hjälper Grekland

EU2012-04-10

Skatteverket och Kronofogdemyndigheten är på plats i Grekland för att lära grekerna att driva in skatter. 60 miljarder euro är grekerna skyldiga i skatt, uppger TT.

Grekland har lovat att sanera ekonomin för att få tillgång till euroländernas och Världsbankens stödlån. Men en förutsättning för att få ordning på de statliga finanserna är att de skatter som beslutas också betalas in. Grekland får nu experthjälp från flera EU-länder för att lära sig att driva in skatter.

I ett svenskt projekt är just nu tre personer från Kronofogden och Skatteverket engagerade för att hjälpa till i Aten. Ann Olsson från Kronofogden leder projektet:

”De lever i ett kaos. Vi försöker stötta så att de så sakteliga hittar en metod för att långsiktigt få in sina skatter”, säger hon till TT.

Av de totalt 60 miljarder euro som finns i utestående skatter räknar man med att cirka 8 miljarder är möjliga att driva in. Det är svårt att realisera tillgångar som lyxbåtar på en marknad där ingen vill visa att man har råd att köpa.

”Enligt den grekiska arbetsgruppen är det inte så många som har möjlighet att köpa just nu, och de som kan vill inte visa att de har pengar”, säger Lotta Gustafsson från Skatteverket till TT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA