Stark röst i debatten

DEBATT: DEBATT2003-12-16
Av:  sven erik larsson

ST- Kriminalvårds avdelningsstyrelse diskuterade ingående TriO och dess för- och nackdelar vid sitt ordinarie sammanträde i början av maj.

ST-Kriminalvård är ju en rikstäckande avdelning med en motpart centralt för hela Kriminalvården. Vi som avdelning ser inga problem för oss som rikstäckande avdelning.

Vi bibehåller vår förhandlingsrätt lokalt och centralt, byggt på våra valda förtroendemän, precis som tidigare inom ST. Vi kommer att få en plats i kongressen och därmed är också det inflytande som medlemsantalet ger säkrat.

Som en avgörande fördel ser vi att den verksamhet som våra regionala kontor bedriver förstärks och att lokalkontoren blir fler. Servicen kommer då närmare våra lokala klubbar.

Vidare ser vi fördelar med att yrkesområden som tidigare var delade, på grund av olika facktillhörighet, kommer att vara anslutna och verksamma inom samma fackliga spann.

Mångfalden ger nya och berikande samtal mellan privat och offentlig tjänstesektor och ger också fördelen att något byte av fackförening inte är nödvändig om jag byter arbetsgivare.

Farhågor om att TriO skulle bli för stort som fackförening diskuterades, men det konstaterades allmänt att den fackliga styrkan vann på att vara ca 400 000 medlemmar istället för 80 000.

Inget av de tilltänkta samarbetsparterna har dålig ekonomi så det nya förbundet har råd att fasa in medlemsavgifterna så att dessa under åtminstone några år kan behålls oförändrade eller sänkas något, samtidigt som det finns pengar för särskilda satsningar på olika yrkes- och medlemsgrupper.

ST-Kriminalvård ser TriO- projektet, med vad som nu är känt, som en möjlighet för tjänstemän inom privat och offentlig verksamhet att få en kraftigare röst i samhällsdebatten än vad som nu är möjligt. Det finns ingen anledning för oss tjänstemän oavsett arbetsgivare att låta Metall sätta lönenivån eller styra de offentliga villkoren.

Det gör vi bäst själva i ett nytt starkt förbund.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA