Dags att värdesäkra pensionerna

DEBATT: PENSIONER2011-10-18

Årets statsbudget borde i stället för sänkning av restaurangmomsen ha innehållit återföringar av de »stulna« AP-medlen så att värdesäkringen av pensionerna kunde säkerställas, skriver Bo Jonsson, pensionär och tidigare aktiv inom ST på länsstyrelserna.

Svar på frågan i nummer 11: Vad anser du om regeringens statsbudget?

Under åren 1999–2001 överfördes medel från AP-fonden till statsbudgeten. Man bedömde att medel från fonden under en övergångstid kunde tas i anspråk för att finansiera andra pensioner. Fonden skulle dock även fortsättningen fungera som en buffert för finansiering av ålderspensionerna.

Nu har överföringen bidragit till att den så kallade »bromsen« slagit till eftersom den ekonomiska krisen 2008 sänkte värdet på AP-fonden. Följden blev att vi fick sänkta pensioner.

Årets statsbudget borde i stället för sänkning av restaurangmomsen ha innehållit återföringar av de »stulna« AP-medlen så att värdesäkringen av pensionerna kunde säkerställas.

En förbättring av pensionerna kunde innebära att även pensionärerna hade råd att gå på restaurang och på så vis skapa tillväxt och lönsamhet inom restaurangbranchen.

Slutligen hade väl de flesta pensionärer räknat med att vi skulle få samma skattesats som löntagarna, men den utlovade sänkningen ser ut att utebli. I många andra länder har pensionärerna lägre skatt än löntagarna, men inte i Sverige.

Det finns all anledning att från fackföreningshåll påverka politikerna och staten som arbetsgivare så att vi får värdesäkra pensioner.

Ta gärna upp pensionsproblematiken regelbundet i ST Press.

Bo Jonsson, Pensionär, tidigare aktiv i ST inom länsstyrelserna

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Pensioner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA