Ett förbund där alla får plats

DEBATT: MÅNGFALD2015-11-23

Vi är, och ska fortsätta att vara, det fackförbund där alla får plats, på sina villkor och med lika värde, skriver Åsa E Hole, ledamot av STs förbundsstyrelse.

Av:  Åsa E. Hole

Den 1 augusti var vi en liten, väldigt liten, grupp ST-are som träffades för att delta i Prideparaden i Stockholm. Det var en uppskattad aktivitet och många har gett positiv respons på att ST deltog i paraden. För mig är det en självklarhet. ST ska vara ett fackförbund där vi står för, och agerar för, allas lika värde. Men räcker det med en parad för att införliva detta hos oss alla som jobbar på statligt uppdrag? Vad gör ST för att mångfald inte bara blir något för diverse manifestationer?

Som den i STs förbundsstyrelse som håller i mångfaldsfrågor har jag nöjet att få jobba i TCOs mångfaldsgrupp. Där jobbar vi över förbundsgränserna med problem som år 2015 egentligen inte ens borde existera. Vi fokuserar
på de svårigheter som finns inom arbets­livet i dagens Sverige.

Vi har satt ord på detta:
»För TCO handlar arbetet för mångfald om att skapa ett attraktivt arbetsliv med inkluderande arbetsplatser där allas kompetens och poten­tial tas till vara. Mångfald för TCO innebär att alla har samma rättigheter och möjligheter och ska behandlas likvärdigt oavsett kön, könsidentitet och könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsförmåga, sexuell läggning, ålder och socio­ekonomisk bakgrund. Arbetet för mångfald innebär att all diskriminering ska motverkas och att lika rättig­heter och möjligheter ska främjas. Mångfald uppnås när faktiska och inte förväntade olikheter ses som en tillgång.«

För mig är mångfald inte en arbetsuppgift – det är en livsstil byggd på respekt och allas lika värde. Det är nu det blir dags för alla oss som jobbar på statligt uppdrag att visa vad vi står för. Det är ingen som säger att detta är lätt – och det får absolut inte bli en falsk och tidsbegränsad handling av »tolerans«. Ordet tolerans i sig självt gör att jag ser rött! Vem kan ta sig rätten att säga »Jag tolererar att…«? Vem är du att sätta gränsen för vad en annan person ska göra, vara eller hur hen ska uppföra sig? Den enda normen som gäller för att vi ska kunna fungera på statligt uppdrag i dagens värld är respekt. Respekt för sig själv och för andra. Respekt fungerar bara om den praktiseras genom att både ge och ta.

TCOs mångfaldsgrupps definition tjänar inget till, om vi som jobbar på statligt uppdrag inte implementerar den. Så vad gör ST för att mångfald inte bara blir något för diverse manifestationer? ST – det är vi det, alla vi tillsammans, inte förbunds­styrelsen, eller avdelningsstyrelsen eller sektions­styrelsen. Vi står bakom bra manifestationer, men vi stannar inte där. Vi är, och ska fortsätta att vara, det fackförbund som levererar – inte ord utan handling. Vi är, och ska fortsätta att vara, det fackförbund där alla får plats, på sina villkor och med lika värde. Och vi är, och ska fortsätta att vara, fackförbundet där mångfald är en livsstil. Men ST, det är vi alla tillsammans, så endast du kan se till att det blir så…

Åsa E. Hole Ledamot av STs förbundsstyrelse

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA