Fas 3 har skapat en hel bransch med bidragsberoende företag

DEBATT: ARBETSMARKNAD2011-12-20

Även företag kan bli bidragsberoende. Titta bara på anordnarna av fas 3-platser, skriver signaturen ”arbetslös som jobbar”.

Nu poppar det upp företag som inte skulle finnas om det inte vore för de statsbidrag som olika anordnare av fas 3-platser får ta emot. Arbetslösa som inte haft jobb på mycket länge får jobb som handledare åt andra arbetslösa. Det är föreningar som anställer gamla kamrater eller styrelse­ledamöter, det är företagare som hittar på verksamhet eller erbjuder sådant som redan finns på marknaden, men till ett så väldigt lågt pris att kun­derna strömmar till. De arbetslösa får då så mycket att göra att verksamheten kan legitimeras som ett sysselsättnings­projekt.

Det har skapats en helt ny bransch som lever på dessa bidrag och före detta långtidsarbetslösa berättigade till nystartbidrag från Arbetsförmedlingen blir billiga handledare. Eftersom företagen inte har sin huvudsakliga inkomst från försäljning eller tillverkning så lever de på de bidrag som staten pumpar in i verksamheten. Så ja, det går att bli bidrags­beroende som företagare.

Arbetslös som jobbar

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Inlagt av MK (ej verifierad) mån, 01/02/2012 - 13:07
Den näst största arbetsplatsen i Sverige är fas 3 (störst är Posten), det är för bedrövligt! Och långtidsarbetslösheten ökar och ökar.

Anders Borg vill satsa på att öka sysselsättningen, varför inte satsa på riktiga jobb???!

Det krävs en attitydförändring för att ändra synen på oss långtidsarbetslösa och hitta andra vettigare lösningar. Vi kan först och främst börja med att be 'de inblandade' att lära sig de rätta begreppen: Försäkringskassan ska inte säga "praktik" vid aktivitetsersättning, när det handlar om "varaktig samhällsnyttig sysselsättning" i 1-2 år. Om det ändå vore praktik vi fick!, för det kanske skulle leda till ett riktigt jobb. Arbetsförmedlingen ska inte säga "semester", för det får vi ju inte, vi får "tillfälligt uppehåll" (tidigare 'ledighet'), vi måste vara till arbetsmarknadens förfogande och inställa oss inom 48 timmar om Af kallar på oss, dessutom gäller inte försäkringen för den som åkt utomlands (men det är inte många som har råd med det). Af bör heller inte säga "arbetsgivare" om "anordnaren" av fas 3:platsen. Även om den arbetslöse gör ordinarie jobb för 65 % av a-kassan, så är de inte vår "arbetsgivare", vi har inte lön! Af är vår "uppdragsgivare". Till min anordnare vill jag säga att jag INTE "arbetstränar". Till den som undrar om vi fas 3:are inte kan få 'förtidspension' (för det har ju Hillevi Engström sagt, vilken man borde anmäla för förtal), vill jag bara säga att jag är fullt arbetsför och arbetsvillig. Till mitt försäkringsbolag som undrade när jag hade tänkt att ta ett jobb, vill jag bara säga att jag kan börja redan idag!

En snedvriden enkät fick fas 3:debatten att tystna nästan helt. Fler och fler arbetslösa hamnar i fas 3 och många mår mycket dåligt. Vissa får 0 kr/dag, annars är det ett spann mellan 230 kr - 680 kr/dag före skatt. Vi är dömda av samhället - fördomar, vi är dömda att leva i fattigdom, fastän vi har arbetat och gjort rätt för oss i nästan hela vårt liv. En mycket snedvriden syn florerar.

Detta är bedrövligt!



Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA