Tack vare försäkringen kan Helena Perlerot åka på semester med sin familj, nu när cancerbehandlingen är avslutad.
Bild: Alexander Armiento
Tack vare försäkringen kan Helena Perlerot åka på semester med sin familj, nu när cancerbehandlingen är avslutad.

Försäkringen som ett plåster på såren

DEBATT: FÖRSÄKRINGAR2012-05-29

Helena Perlerot fick en cancerdiagnos för knappt ett år sedan. Nu, efter en framgångsrik behandling, berättar hon om värdet av den försäkring hon tecknat genom ST.

I november 2009 valdes jag till ordförande för ST inom Arbets­förmedlingen. Ett spännande och viktigt uppdrag. Jag flängde och for mellan Stockholm och mitt hem utanför Huskvarna och trivdes bra med det. Barnen gick i skolan och jag har en make som är på hemma­plan.

Men plötsligt skakade hela min tillvaro till och tiden stannade. 31 augusti 2011 fick jag beskedet att jag drabbats av livmoderhalscancer. Naturligtvis blev det många tankar. Som att det man fruktar och som känns overkligt nu, plötsligt, har blivit min verklighet. Jag blev drabbad, precis som 50 000 andra blir varje år. Och det viktiga för mig blev att vara tillsammans med min familj, som indirekt blev drabbad, så mycket som möjligt.

Efter flera undersökningar fick jag tack och lov beskedet att cancern inte spridit sig. Under oktober och november genomgick jag en intensiv och påfrestande behandling med cellgifter och strålning under fem veckor.

Efter avslutad behandling tittade min make och jag på mina försäkringar. Det visade sig, vilket jag inte visste om, att jag i min sjukförsäkring som jag tecknat via ST hade en diagnos­försäkring. Efter det glädjande beskedet att cancern var borta begärde jag att få mina sjukjournaler och skickade in dem till Förenade Liv. En vecka senare fick jag beskedet att de sätter in 30 000 kronor på mitt konto inom några dagar.

Jag önskar ingen detta elände med ovisshet, tårar, frustration, fruktan och maktlöshet. Men som plåster på såren kan försäkringen bli ett glädje­besked mitt i eländet. Jag, min man och våra två barn har nu bokat en resa till Cypern. Vi ska bara vara tillsammans och njuta av nuet.

Jag vill med detta berätta om vikten av att vara försäkrad – och att kolla sina försäkringar. Det kan faktiskt hända, det där som man inte vill ska hända.

2 maj började jag jobba halvtid som arbetsförmedlare i Jönköping och vardagen börjar återvända. Mer finns att läsa om min »resa« på min blogg helenaper.blogspot.se.

Helena Perlerot

 

Fotnot:1 maj höjdes beloppet i diagnosförsäkringen till 44 000 kronor.

  

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA