Missvisande om ungas arbetslöshet

DEBATT: ARBETSFÖRMEDLINGEN2009-08-18

Medier och politiker sprider fel uppgifter om arbetslösheten bland unga, skriver den moderate riksdagsledamoten Jan Ericson.

Under juni hade jag nöjet att besöka arbetsförmedlingarna i Sjuhärad, det vill säga Borås, Kinna och Ulricehamn. Jag fick följa verksamheten på plats på Kinnakontoret, och fick på övriga kontor lyssna på personalens tankar kring
arbetsmarknadspolitiken och tankar kring möjliga förbättringar. Några förslag har jag fått med mig, och dessa har jag vidarebefordrat direkt till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Precis som vid mina tidigare besök slås jag av den entusiasm och framtidstro som finns hos personalen, och jag känner att verksamheten vid Arbetsförmedlingen i dag ligger väldigt långt ifrån den ganska negativa bild som spreds för några år sedan. Bilden stärks av de kontakter jag har med arbetssökande, företag och fackliga organisationer – många tycker att Arbetsförmedlingen gör ett riktigt bra jobb. Den nya samlade organisationen av Arbetsförmedlingen som Alliansen genomfört verkar också uppskattas av de flesta.

Arbetsförmedlarna i Sjuhärad var tydligt bekymrade över bilden av ungdomsarbetslösheten som sprids i medier. Ungdomsarbetslösheten är inte alls 24 procent som det sägs, utan i denna grupp ingår en stor mängd heltidsstuderande. Av de ungdomar som verkligen vill och kan arbeta heltid och inte studerar eller vistas utomlands ligger arbetslösheten i landet runt hälften av denna nivå, det vill säga på cirka 12 procent. Det är viktigt
att inte politiker och medier sprider osakliga siffror eftersom det skapar en hopplöshet bland ungdomar. I Sjuhärad får 90 procent av ungdomarna jobb trots de dystra tiderna.

Jag tycker att vi politiker borde visa ännu större förtroende för personalens kompetens och minska den politiska styrningen av Arbetsförmedlingen ytterligare. Om man litar på sina myndigheter tror jag man får ut mer av de mycket stora pengar som går till arbetsmarknadspolitiken. Det är något jag ska fortsätta argumentera för i riksdagen.

Tack all personal vid arbetsförmedlingarna i Sverige – ni har ett tufft jobb, men gör vad ni kan i dessa bistra tider. Och extra tack till er som jag träffade i Sjuhärad, och som satte av tid för att prata med mig om dessa viktiga frågor.

Jan Ericson (M)
Ledamot av riksdagens arbetsmarknadsutskott

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA