Sadev bör finnas kvar i Karlstad

DEBATT: SADEV2012-09-04

Karlstad måste få behålla nedläggnings- hotade Sadev. Det anser Miljöpartisterna Per-Inge Lidén och Stina Bergström.

Karlstad är på väg att förlora en myndighet och arbetsplats. Sverige är på väg att förlora kompetens och resurser för oberoende uppföljning och utvärdering av vårt internationella bistånd. Beslutet står i bjärt kontrast med biståndsminister Gunilla Carlssons (M) skarpa uttalanden om hur biståndet ska styras genom bättre uppföljning och utvärdering. Och det är, rimligen, inte i linje med den regionalpolitik som åtminstone några av alliansens partier säger att de vill föra.

Miljöpartiet har idéer för en helt annan utveckling. Vi vill stärka Sadevs roll. Sadev bildades så sent som 2006 och utvärderades under våren av Statskontoret. Utvärderingen kritiserar myndigheten för bristande effektivitet. Kritiken var bekant för personalen, som bekräftar att otydliga uppdrag och svagt internt ledarskap gett ojämna resultat. Anställda vid Sadev hade sedan tidigare presenterat idéer på hur verksamheten kunde utvecklas. Trots detta föreslog utrikesdepartementet omgående att Sadev ska avvecklas och under sommaren har departementet tagit fram olika förslag på hur utvärdering inom biståndet bör organiseras i framtiden.

Information har inte, som sig bör, gått ut på remiss utan bakgrunden behandlades på en hastigt tillkommen »hearing« i Stockholm 28 juni. Vid hearingen deltog cirka 25 personer från olika myndigheter, fackliga organisationer och lokala företrädare från Karlstad där Sadev är verksam. Nu, efter sommaren, ska regeringen ta ställning till arbetsgruppens förslag och de synpunkter som inkommit på förslagen i samband med hearingen.

Vi i Miljöpartiet anser att Sadev har en viktig roll att spela och att myndigheten kan göra ett gott arbete i Karlstad. Vi tycker att Sadev ska få ett utvecklat uppdrag. Karlstad är en universitetsstad med fokus på samhällsvetenskap och de förvaltningsfrågor, som är helt centrala inom utvecklingssamarbetet. I Karlstad finns också Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB – en myndighet som förvaltar flera internationella uppdrag och vars verksamhet kommer att växa. Universitetet, MSB och Sadev skulle kunna utgöra en gemensam miljö för att förvalta och utveckla Sveriges internationella kompetens.

Det behövs oberoende utvärdering av svenskt bistånd och det behövs en oberoende uppföljning av hela Sveriges politik för global utveckling. Riksdagen har gett regeringen i uppdrag att säkerställa att beslut inom alla politikområden tar hänsyn till mänskliga rättigheter och fattiga människors perspektiv. Uppdraget, som inte är så väl känt i Sverige, har rönt mycket positiv uppmärksamhet internationellt och är en faktor som gör att Sverige kan ligga i framkant vad gäller globala utvecklingsfrågor.

Miljöpartiet tror att aktiv regionalpolitik och kvalitet i tjänster kan gå hand i hand. I detta fall är det solklart – Sadev bör finnas kvar i Karlstad med ett förnyat, utvecklat uppdrag och en ny styrning.

 

Per-Inge Lidén (MP),

kommunalråd, Karlstad

Stina Bergström (MP)

riksdagsledamot, Värmland 

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA