Tänkvärd ledare om bonusar

DEBATT: BONUS2009-03-31

Kurt Ehlert i Norrköping tycker att chefer med sina höga löner kan vara nöjda med det och känna arbetsglädje över att de gör ett gott arbete.

Ledaren om bonusar i senaste numret av ST Press var mycket tänkvärd. Jag anser att det är en mycket oroväckande utveckling som har skett, där höga chefer, och också många andra – som politiker, EU-parlamentariker med flera – hela tiden får högre och högre löner och ersättningar och gapet mellan dem och »vanliga« arbetstagare blir större och större. Varför ska alltid stort ansvar och besvärliga arbetsvillkor – för det betvivlar jag inte att de har – ersättas med skyhöga löner och bonusar? Och vad ska de ha alla dessa pengar till? Har man dessa höga löner plus bonus så kan man ju knappast hinna göra av med dem när man alltid arbetar. Inte lär de väl bli lyckligare av det heller. För mig luktar det ren girighet lång väg.

Det pratas så mycket om att chefer har stort ansvar. De må vara på ett övergripande plan, men ansvaret att allt arbete utförs med noggrannhet, det ligger ju på dem som utför det. För ett år sedan gick jag i pension efter att ha varit hydrolog på SMHI i över 40 år. Min heltidslön var då 30 800 kr/mån. Jag hade kolleger med kortare anställningstid än jag, men högre lön, men jag var inte avundsjuk utan nöjd med det jag hade. Jag försökte hela tiden göra ett så gott arbete som möjligt och tog ansvar för det jag gjorde, och min chef föreföll vara nöjd med mig. Skulle jag ha presterat mer och bättre om jag hade fått en högre lön? Det tror jag inte. Varför kan inte chefer med sina höga löner vara nöjda med den och känna arbetsglädje över att de gör ett gott arbete.

Kurt Ehlert
Norrköping

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA