Var med och ge stöd

DEBATT: AMNESTY2009-05-12

Amnesty har ett nätverk för fackliga fall. Genom att ansluta dig till det kan du hjälpa fackliga ledare som hotas till livet, skriver Bertil Ottosson.

Man vill ju kunna se sig själv i spegeln på morgonen, sägs det. Underförstått att man inte ska behöva skämmas för någonting man gjort – eller kanske för något man inte gjort men som man borde ha gjort. Du är medlem i en facklig organisation och åker inte snålskjuts på andras medlemsavgifter. Det räcker ganska långt. Utan fackliga organisationer skulle inte Sverige vara det välfärdssamhälle många andra nationer har som förebild.

Vill du se en ännu trevligare bild i spegeln? Jag har ett förslag. Anslut dig till Amnestys elektroniska nätverk för fackliga fall. Du får några fall i månaden, ett aktionsmaterial med fallbeskrivning, brevförslag och adresser. På några få minuter kan du hjälpa en facklig ledare som hotas till livet, förföljs, fängslas eller misshandlas eller i värsta fall redan har mördats. Breven är effektiva. I drygt var tredje fall ger aktionerna positiva resultat.

Fernando Ramirez Gonzales, facklig ledare från Colombia, sköts med flera skott, men överlevde och flydde till Spanien i april 2008. Där fick han uppehållstillstånd i sex månader och inbjöds av Amnestys fackliga arbetsgrupp att besöka Sverige en vecka i maj 2008. Vi besökte organisationer och myndigheter för att påverka situationen för fackligt aktiva i Colombia. I oktober tvingades Fernando att återvända till Colombia. Varför får inte dödshotade fackliga ledare politisk asyl i EU? Av cirka 100 fackligt förtroendevalda colombianer som flytt till EU har bara fyra fått politisk asyl! En av Fernandez kamrater möttes av polisen på flygplatsen i Bogota och mördades i polisbilen. 

Colombia är ett tydligt exempel, där verkligheten är mycket olik den formellt demokratiska lagstiftningen. Här mördas mängder av fackligt förtroendevalda varje år. År 2007 var siffran 39. En fackligt förtroendevald lärare har i genomsnitt mindre än ett år kvar att leva! Vad får dem att ta ett fackligt uppdrag?

Fackliga organisationer är viktiga för demokratin. Det är kanske främst därför fackliga ledare mördas. Hjälp oss att arbeta för att stoppa det. Möt en leende bild i spegeln.

Bertil Ottoson
Amnestys fackliga grupp

Fotnot: Den som vill kontakta Amnestys fackliga grupp kan skicka ett mejl till fackligagruppen@mail.amnesty.se.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA