Ulli Bergström kan avgöra kubbspelet. Andra kolleger valde skogspromenad eller minigolf under Skatteverkets trivseldag på Lysingsbadet.
Bild: Matilda Ahl
Ulli Bergström kan avgöra kubbspelet. Andra kolleger valde skogspromenad eller minigolf under Skatteverkets trivseldag på Lysingsbadet.

Trivseldag för en hundring

FÖRDJUPNING: FESTANDET I STATEN2012-09-24

Trivseldagen på Skatteverket innehåller en golfrunda för den som vill. Ännu ett exempel på slöseri i staten? Nja, budgeten är 100 kronor. Debatten om festandet har haft ett högt tonläge, men många känner inte igen sig i den bild som ges.

Lysingsbadet, Västervik.

Det ligger en känsla av lågsäsong över den vidsträckta campingplatsen. Bara här och där står en husvagn kvar. Knappt en människa syns till bland de stora, mjukt rullande stenhällarna.

En kvinna går med en boxertik i koppel.

»Vad många bilar det är på parkeringen. Vet ni vad det beror på?« frågar hon.

»Skatteverket har en trivseldag, kanske är det därför«, svarar vi.

»För hur många miljoner då?« frågar kvinnan med ett sarkastiskt leende. Hon har läst om Tillväxtverkets fest och om Säpos. Hon är kritisk, men vill inte bli intervjuad.

Utspridda i grupper nära vattnet sitter folk från Skatteverket och avslutar sin lunch. Simon Thunberg, ordförande i trivselgruppen, samlar ihop engångsbyttorna och plastlocken.

Han hade kunna besvara sarkasmen från kvinnan med hunden. Budgeten för halvdagen på Lysingsbadet ligger på en knapp hundralapp per anställd, berättar han.

– Lunchlådan plus dryck kostade oss 50 kronor styck. Sedan kostar golfen 50 för instruktör och bollar och minigolfen på äventyrsbanan kanske 60 kronor.

De som väljer att spela kubb eller att ta en skogspromenad kostar ingenting.

– Somliga kolleger tycker kanske att det är för snålt, men de flesta tycker nog att det viktigaste är att vi gör något annorlunda tillsammans, inte vad det kostar, funderar Simon Thunberg.

Vid golfklubben gör sig ett sällskap redo för att gå ut och spela nio hål på gräsvidderna. Ett annat gäng har valt att bara pröva på den svåra sporten. De står och svingar långa slag. Boll efter boll, det gäller att träffa måltavlor i plåt där ute. Bara någon enstaka gång slamrar det till av en boll som hittar rätt. Men det spelar inte så stor roll. Alla skrattar.

– Nu kommer du väl att skriva att här spelar Skatteverket golf på arbetstid, flinar Christian Nyman.

Och det skulle ju inte vara någon lögn. Trivseldagen är på arbetstid.
Arbetsplatsombudet Lars Jonsson skrattar åt Christian Nymans skämt, men blir sedan fundersam.

– En del tycker tydligen inte att personal i staten ska ha några förmåner alls, så vissa journalister skulle mycket väl kunna göra en grej av att jag spelar golf på arbetstid.

Trivseldagen slutar när arbets­dagen slutar, men på kvällen kan de som vill äta gemensamt på kontorets innergård.

– Förhoppningsvis är det många som väljer att stanna. Vi är ett ungt kontor med ganska många nyanställda och många tycker att det är trevligt att umgås på fritiden, säger Henrik Westerlund, högsta chef i Västervik.

Han har delegerat arbetet till trivselgruppen.

– Gruppen har ett helhetsansvar för trivseln på kontoret.

Budgeten bör vara återhållsam, resonerar Lars Jonsson. Ytterst handlar det om medborgarnas förtroende.

– Vi kan aldrig jämföra oss med det privata näringslivet. Kunderna kan välja bort Volvo om de tycker att företaget verkar för slösaktigt, men de kan ju aldrig välja bort oss eller sjukvården.

Om Tillväxtverkets kostsamma personalfest har han bara ett omdöme.

– För jävligt.

Lars Jonsson tror att sådant lättare sker i en mindre organisation.

– Ju större man är desto större blir klumpsumman, och då lyser personalfesten mera i bokföringen.

En bit bort, på en äng med ett omkullvält kubbspel, vilar en grupp skatte­verkare ut i gräset med glasstrut och kaffe.

– Det här har vi betalat själva, skriv det, skojar någon.

Malin Milton började på Skatteverket vid årsskiftet och har tidigare bara erfarenheter från privata företag. Där tycker hon att festerna har präglats av att man ska dricka ganska mycket alkohol.

– Efter vad jag förstår så förekommer inte det här och det tycker jag är bra.

Nyheterna om Tillväxtverkets och Säpos fester tycker hon var »skittråkiga att höra«.

– Det svartmålar andra myndigheter som inte alls ägnar sig åt sådant. 

Regler för intern representation

  • 800 kronor per anställd och år får den interna representationen på Skatteverket i Västervik kosta.
  • Trivselgruppen förfogar över 300 kronor av summan. De skagå till en trivseldag och en julfest. Gruppen ska även se över om det behövs saker som ny duk eller liknande i fika- och konferensrum.
  • Varje sektionschef har 50 kronor som kan användas till exempelvis ostfrallor om det behövs vid något möte eller vid övertidsarbete.
  • 450 kronor disponerar ledningsgruppen. De pengarna kan användas till exempelvis jordgubbar och glass vid midsommar eller om någon i personalen slutar och ska avtackas.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA