Blomsterkungen i hetluften

KULTUR: FILM2007-05-08
Av:  Fredrik Sahlin

Klimatfilmerna står som spön i backen just nu. En obekväm sanning, Planet Earth, The Planet och nu senast Expedition Linné. Den senare är ett samarbete mellan Sveriges Television och Kungliga Vetenskapsakademin där journalisten Folke Rydén och fotografen Mattias Klum, tillsammans med tre universitetsstuderande, reser jorden runt – i just Linnés spår.

Filmen vänder sig till ungdomar, vilket Klum som tur är förklarade inför visningen eftersom man annars kunde hade tolkat den överdrivna pedagogiken som riktad till retarderade. Kort sagt en trubbig film, vars existensberättigande helt ligger i ändamålet: att upplysa. Vilket ju är bra. Gemensamt för alla ovan nämnda filmer, förutom att de unisont varnar för ni-vet-vad, är emellertid att de aldrig hade hamnat på biograf för tio år sedan. Och sannolikt inte om tio år heller. Jo, klimatet är hett nu, i dubbel bemärkelse. Men cynikern i mig säger att det snart bara är hett i en bemärkelse. Det kollektiva minnet är kort, och de stora mediebolagens ännu kortare.

                                         •l•

Vårvärmen har, som bekant, även den en avgörande betydelse på repertoaren. Folket vill ha sin efterlängtade sol och biofilmdistributörerna ligger lågt ett tag, för att rulla igång med blockbusters på sommaren och sedermera en laddad filmhöst. Det är med andra ord ont om intressant film just nu.

Vilket får blicken att röra sig mot återutgivning av tunga titlar på dvd. Dels Nicolas Roegs Performance från 1970, som jag i ärlighetens namn knappt kommer ihåg men med glädje ska återstifta bekantskapen med. Mick Jagger som tillbakadragen rockmusiker får besök av skurk i James Foxs gestalt; drogexistentialism och bra musik i 60-talsflummiga miljöer. (Dvd 25/4)

Dels Wag the Dog – satiren över amerikansk politik där Robert De Niro gör spin-doctorn som ser till att dölja en presidentfadäs genom att starta krig med ett lilleputtland, Albanien. En tyvärr alltid aktuell film. (Dvd 16/5)

Och så har Folkets Bio äntligen samlat Rainer Hartlebs Jordbrofilmer i en box. Hartlebs dokumentärsvit, som följer ett gäng barn i nämnda förort från 1970 till våra dagar, är lika unik som välavvägd. (Dvd 25/4)

                                         •l•

Nästan, bara nästan, samma autenticitet hittar vi i bioaktuella fiktionen Hata Göteborg. Här handlar det om en ung mans vilja att ta sig ur ett våldsamt gruppbeteende. Det är en debut så full av liv och energi att den närapå lyckas dölja det faktum att manuset är sedelärande som en söndagsskolefröken. Dock sevärd. (Bio 4/5)

Vilket man egentligen inte kan säga om Vargarnas dal. Men den är onekligen intressant att skåda för den som temporärt vill byta perspektiv på världsordningen. Denna turkiska actionfilm skildrar spelet kring kriget i Irak ur en antiamerikansk synvinkel, vilket fick turkarna, som annars matas med västerländska action där skurkarna bär fez eller turban, att gå man ur huse. En liten betalning för riktigt gammal ost, kan man tänka. (Direkt på dvd 2/5)

Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist. Han tipsar om film och dvd i ST Press.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA