Brontë gör sig påmind i Bohuslän

KULTUR: BÖCKER2008-09-30

Sanna Töringe använder pålitlig lyrik som medicin och läser en svensk roman som för tankarna till Emily Brontës erotiskt laddade spänningsfält.

Aj aj, det gör ont. Men vem har sagt att det ska vara lätt att leva? Som hjälp och medicin kan man ha en hylla med pålitlig lyrik i sin närhet. Jordens bästa poeter står faktiskt till vår tjänst när vi behöver dem.

Den döde rumänen Nichita Stanescu får vara med på min hylla. I Ljusets böjning, tolkning av Inger Johansson och Gabriella Melinescu (Ellerströms) finns en del av det jag kan behöva.

Titeldikten, som handlar om Einsteins relativitetsteori, tar mig med på fartfylld färd i kosmos och jag glömmer för en stund mig själv. Strax efter kommer kärleksdikt och enkla rader. »Jag längtar efter att inte längta efter dig.«

Så känner alla igen sig. Dikter kan vara nussekuddar att gnugga sig mot. Tryggheten finns för mig i raderna »Ingenting är beständigare än luften/ och ingenting osynligare än den.« Visst beskriver poeten själva livet, eller hur?

— •l• —

Ellen Mattson är en av våra mest kontinentala författare. Jag menar att det är omöjligt att beskriva hennes romankonst som svensk, även om miljön i den senaste boken Glädjestranden (Albert Bonniers förlag) är karg Bohuskust. Hennes prosa är tät och vacker, men inte så att det stör, för själva intrigen är så väl uppbyggd att man vill vidare, inte stanna för länge för att suga på sköna meningar.

En liten flicka samlar sin styrka i ensamhet bland sädesfält och fiskebåtar. Detta är en utvecklingshistoria, men det är de små, små förflyttningarna i relationen mellan Tora och Frank man är mest nyfiken på.

Jag tänker på de engelska klassikerna, på Jane Austens detaljerade miljöbeskrivningar men framför allt på Emily Brontës erotiskt laddade spänningsfält. Det var länge sedan jag fick lov att sjunka in så mycket i en berättelse.

— •l• —

Äntligen är den tillgänglig igen – Italo Calvinos ljuvliga roman Klätterbaronen. Den har länge varit omöjlig att få tag på. Albert Bonniers Förlag ger ut den i tjock pocket. Med på köpet, i samma volym, får man Den tudelade visconten och Den obefintlige riddaren, samtliga
i översättning av Karin Alin.

Klätterbaronen handlar om en pojke som blir så arg på sina föräldrar att han klättrar upp i träden för att aldrig mer komma ner på marken. Det är en rik bok som innehåller mycket filosofi, men också äventyr och romantik.

                                                                   — •l• —

Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i ST Press.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA