De Niro & Pacino sida vid sida

KULTUR: FILM OCH DVD2008-09-09

Filmrepertoaren har på det senaste halvåret förvandlats till rena sametinget. Nja, okej – det handlar bara om två filmer – men med tanke på hur sällan samer spelar huvudrollen i svensk film kan man väl drista sig till att kalla det en mikrotrend. Daniel Alfredson kom som bekant i våras med dramat Varg, där den så vitt jag vet helt icke-samiske Hollywood-resenären Peter Stormare försökte skydda sina renar från titelns rovdjur.

Den norske samiske regissören Nils Gaup (som tidigare bland annat gjort äventyret Vägvisaren) berättar i Kautokeino – upproret om en historisk samisk revolt 1852 mot den norska överhögheten. En hel del svenska skådespelare är med och förtrycker urbefolkningen, bland andra Mikael Persbrandt som tarvlig barägare.

— •l• —

Det är allmänt känt bland filmvärldens kamrerer att en stor stjärna kan ge stor inkomst, och lyckas man få med två heta namn i samma film kan man lugnt räkna med att få skratta hela vägen till banken. Sålunda är det många som håller tummarna nu när tungviktarna Al Pacino och Robert De Niro står sida vid sida mot brottsligheten i Righteous Kill. Vid deras förra möte,
i Michael Manns briljanta polisthriller Heat, vibrerade faktiskt duken – så det kanske blir en högtid för fler än kamrererna. (Bio 19/9)

Långt, långt bort från revolter och amerikanska supersnutar verkar den stockholmska regissören Ella Lemhagen, som alltid gör välskapta komedier om mänskliga relationer – gärna med ett lätt skruvat anslag. I Patrik 1,5 återkommer hon till en favoritarena, den välansade villaförorten, som hon gärna tvålar till när tillfälle ges. Ett bögpar, Göran och Sven (Gustaf Skarsgård och Torkel Petersson), flyttar plötsligt in i idyllen, och när de dyker upp på sitt första garden party kämpar de politiskt korrekta grannarna för att inte sätta drinken i halsen. Det är kul. Filmens egentliga konflikt är dock en annan. Paret ska adoptera men får lite mer på halsen än de hade räknat med. (Bio 12/9)

Många av de gamla svenska mästarna har lagt filmklappan på hyllan, men Jan Troell jobbar troget vidare för att skänka oss lite filmkonst, med betoning på konst. Maria Larssons eviga ögonblick är ingen oäven historia om en hårt stretande arbetarhustru som vinner en kamera på lotteri och genom den får en ny syn på livet – men det är framförallt bildmakeriet som imponerar. Stort. Som vanligt, skulle man kunna tillägga. (Bio 26/9)

— •l• —

Berlin AlexanderplatzRainer Werner Fassbinders mästerliga
tv-serie från 1980 kommer nu i restaurerad dvd-upplaga. I 14 avsnitt följer vi den stukade, från fängelset nyss frigivne Franz Biberkopf i hans försök att skapa sig ett nytt liv. Stor­artad tysk degeneration för den som har 902 minuter till övers.

Ett annat inte lika klassiskt men aningen mer lättillgängligt dvd-tips är Naked – där en filmisk syssling till Biberkopf, kallad Johnny, driver runt i 1990-talets London och ondgör sig över… det mesta. Regissören Mike Leigh är tillsammans med nu bioaktuelle Ken Loach (It’s a free world...) hovleverantör av skarp brittisk samhällskritik och i Naked, från 1993, är han som allra vassast. Och roligast.

                                                                   — •l• —

Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist. Han tipsar om film och dvd i ST Press.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA