Gerillafotografi på webben

KULTUR: KULTUR2005-03-15

Emma Svenssons lilla fotofanzine på webben har vuxit till att bli den kanske viktigaste dokumenteraren av samtida rock- och populärmusik i Sverige.

Av:  Christian Örjestål

Vid den senaste Manifestgalan, ett slags alternativ gala till den etablerade Grammisgalan, fick webbsidan Rockfoto.nu ett specialinrättat pris som Årets musikmedia.
 Motiveringen löd: En levande förlängning av konsertupplevelser och en hemsida som skapar en inbjudande mötesplats för musikintresserade. Att det är en ideell verksamhet som ändå lyckas upprätthålla en intensitet och professionalism gör det oundvikligt att belöna Emma och alla andra på Rockfoto.nu.

Emma Svensson, som bor i Göteborg, registrerade domännamnet Rockfoto.nu i januari 2003. Då hade hon precis gjort sina första fotojobb och hon behövde ett forum där hon kunde publicera dem. Idag, två år och 500 dokumenterade konserter senare, framstår Emma Svensson allt tydligare som en av de mest hängivna dokumenterarna av livemusik i Sverige.

Hon startade Rockfoto.nu på egen hand men i och med att fotofanzinet växte till att bli Sveriges största bildbank för populärkultur har fotografstyrkan efter hand utökats till att också innefatta Erik Wåhlström, Said Karlsson, Tuben Persson, Niclas Carlsson och Jesper Frisk.

–Det har blivit enklare när vi har fotografer som bor i Stockholm. Nu behöver jag inte känna stressen av att åka upp till Stockholm och fota i samma utsträckning som förr, säger Emma Svensson.

Rockfoto.nu är fortfarande, i jämförelse med de stora bildbyråerna, en underjordisk gerillarörelse beväpnad med digitalkameror. Men allt fler har upptäckt dem och stora publikationer som Rolling Stone Magazine, Time Out New York och Sunday Times har redan köpt bildmaterial.

I år har Rockfoto.nu gett ut en kalender med några av förra årets bästa bilder. Nästa projekt kan bli en hel bok som retrospektivt berättar om det musikår som har gått.

–Drömmen är att ge ut en bok men det är än så länge alldeles för kostsamt och då det mesta jobbet vi gör är ideellt finns inte de resurserna. Men vi kommer att bygga om webbplatsen i april och då blir den förhoppningsvis ännu bättre. Sedan får vi se när den där boken blir av.

The (International) Noise Conspiracy
Foto: Emma Svensson
The (International) Noise Conspiracy Foto: Emma Svensson
Electric Eeel Shock
Electric Eeel Shock
Sugarplum Fairy
Sugarplum Fairy
Danko Jones
Danko Jones
The Hives
The Hives
The Libertines
The Libertines
Auf Der Maur
Auf Der Maur

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA