Hjältarna som får Norge att gå på bio

KULTUR: FILM OCH DVD2009-05-12

Fredrik Sahlin ser film om norska krigshjältar, imponeras av Charlize Therons insats i filmen Burning Plain och ser fram emot Lars von Triers kommande skräckis.

Av:  Fredrik Sahlin

Danskarna hade nyligen sin Flamman & Citronen, och nu kommer norrmännens hyllning till sina gamla motståndsmän från andra världskriget, och i synnerhet en av dem: Max Manus.

Max och hans anhang gjorde livet surt för den tyska krigsmakten via diverse bombattentat och ska man tro filmen – vilket några historiker säger att man inte ska – bidrog det norska motståndet i hög grad till Tredje rikets fall. Klart är i alla fall att det norska folket har gått man ur hytte för att lösa biljett. Det lär inte komma ett svenskt svar, eftersom det nog skulle vara tämligen svårt att göra ett hjälteepos om permittenttrafiken. (Bio 15/5)

— •l• —

Den mexikanske författaren Guillermo Arriaga debuterar som regissör med Burning Plain. Han har tidigare skrivit manus till internationella framgångar som Babel och 21 gram, regisserade av Alejandro Iñarrithu. Nu står han alltså på egna ben och han gör det stadigt. Precis som i nämnda titlar handlar det om ett komplext berättat relationsdrama med berättar- och tidslinjer som korsar varandra här och tvärs, utan att det känns krystat. Charlize Theron som för några år sedan sminkade ner sig ordentligt i dramat Monster är inte riktigt lika nerdekad här, men nästan – framförallt gör hon ännu en topp­insats. (Bio 29/5)

Total Recall – en av 90-talets mest lyckade science-fictionäventyr (precis som Bladerunner är den baserad på en Philip K. Dick-roman) ska få en ny kostym i en remake som enligt planen ska ha premiär 2011. I väntan på detta kan man med fördel supa i sig denna framtidsskröna, om en drömresa till mars, i den originalversion som nu släpps på nytt på dvd.

Producenterna säger sig gärna i stället ha gjort en uppföljare men filmens stjärna, Arnold Schwarzenegger, spelar ju nuför­tiden bara guvernör. Man menar också att en remake är på sin plats eftersom dagens datorer kan skapa mer följsamma specialeffekter, vilket förvisso är sant, men grundmotivet är naturligtvis pengar, sannolikt mycket sådana, originalet spelade in motsvarande drygt 2 miljarder kronor. (Dvd 29/4)

— •l• —

Världens kanske mest emotsedda skräckfilm heter Antichrist, skapad av det danske geniet Lars von Trier. Eftersom få (i skrivande stund) har sett filmen är fansen hänvisade till att diskutera trailern, som dömts ut som oroväckande konventionell. Vilket den onekligen är. Insatta källor hävdar dock att trailern inte är representativ. von Trier påstås i stället ha gjort sin mest provokativa film hittills. Skräckgenren brukar må bra av nytt regissörsblod så mycket talar för att Antichrist är en sevärdhet. (Bio 5/6)

Wallander. Sugen på att se Shakespeare-fetischisten Kenneth Branagh släntra omkring i Skåne och lystra till »Wååländör«? Nu kommer den i England prisade Wallander-serien på dvd i Sverige. Britterna har inte skrivit egna manus utan förhåller sig i stället respektfullt till Mankellböckerna Steget efter, Sidospår och Brandvägg. (Dvd 6/5)

Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist.
Han tipsar om film och dvd i ST
Press.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA