Jag minns när jag läste Lessing

KULTUR: BÖCKER2007-11-13

Sanna Töringe om Doris Lessing, Ian McEwans På Chesil Beach och Lisa Förare Winbladhs matbok Ditt nya skafferi.

Doris Lessing har gett mig två av mitt livs största läsupplevelser. Den femte sanningen och Staden med fyra portar (Forum) var båda perfekta för en ung kvinna som sökte identitet och sammanhang.
Jag läste dem på sjuttiotalet och det märkliga är att jag inte minns särskilt mycket, om ens något, av handlingen i böckerna, men desto mer av situationerna kring själva läsandet. Det var som om de svepte in i mig och togs upp i mitt blodomlopp. Andra sinnen blev känsliga. Det är faktiskt sant att jag minns att jag satt på en grön bänk i en trädgård och hörde ljudet av en barnvagn som drogs fram och tillbaka längs en grusgång.

Tål böckerna omläsning? Hoppas det, det är ett bra tillfälle att göra det nu, när författaren fått nobelpris.

                                           •l•

Ian McEwan har blivit hissad och hyllad. Han är en välskrivande författare som tar sig an intressanta situationer. Jag har tidigare läst Lördag och nu På Chesil Beach (Ordfront), som handlar om ett ungt par som ska fira bröllopsnatt.

Tala om känsliga sinnen, här är varje andetag beskrivet, varje millimeterstor rörelse. Det är plågsamt, för bakom de spända leendena finns både ett hopp och ett slags aning, visshet om att allt kanske kommer att gå åt skogen.

De unga tu har svårt att få till det och en grym förhistoria är antydd. Handlingen tilldrar sig i en tid som passar perfekt, i början av sextiotalet då allt skulle vara så bra.

                                           •l•

Det skrivs sällan i tidningarna om bra fackböcker, men här kommer i alla fall två. Lisa Förare Winbladh är en rolig och intelligent matskribent. Hon är specialist på konstiga ingredienser.

Det är just precis vad Ditt nya skafferi (Damm förlag) handlar om. Vad gör man med torkade räkor och var kan man köpa komage? Lisa visar vägen till butiker i Malmö och Stockholm.

Men oundgängliga ingredienser som kardemummafrön och apelsinblomsvatten kan man snart få tag på i vilken svensk småstad som helst. Många bra recept inspirerar till nytt mattänkande.

Sanna Töringe är kulturjournalist.
Hon tipsar om böcker i STPress.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA