Laddade möten på landet i Skåne

KULTUR: BÖCKER2010-09-28

Sanna Töringe, kulturjournalist, hyllar debutanten Therese Bohmans roman ”Den drunknade”. Samtidigt stör hon sig på små men irriterande faktafel som att prästkragarna blommar trots sensommartid.

Av:  Sanna Töringe

Satt på Ölands alvar och läste sonetter. Blev biten av myror, vilket kanske var bra, det gav en extra dimension, en slags fysisk retning till läsandet. Sonett är en diktform som kan lura poeten att falla i den sämsta av poetfällor, nämligen att skriva sirligt och högtidligt. I Magnus William-Olssons Ingersonetterna, Wahlström & Widstrand, finns inget sådant, här är språket som karvat inpå benen. Samlingen handlar om kärleken till en mamma, till Inger som nyss var en ung kvinna med vind i håret. Sedan blev hon den gamla mamman med altzheimerglömska och fläckiga händer. Lika älskad hela tiden. Det är så vackert.

Inte lika lätt att omfatta är Anders Olssons Men så oändligt lätt att svara dig, Albert Bonniers förlag. Många ord, platser och bilder. Måste vara långsam här, ta en liten bit i taget. Jag läser igen och letar. Hittar rader till Emily Dickinson. Där stjäl Olsson mitt hjärta, för jag kommer nära när han skriver att han förstår henne (hon den största, oöversättbara diktaren), förstår varför hon skriver som hon gör, med flinthård trots, utan utsträckta händer.

                                                         — •l• —

Spännande med debutanter, att hålla något alldeles nytt i sin hand och vända blad med förväntan. Therese Bohman med sin Den drunknade, Norstedts, är lysande. Hon har redan ett så drivet språk och är så genomtänkt i sitt berättande om Marinas laddade möte med sin svåger, någonstans på skånska landsbygden. Erotisk sensommar, men varför blommar lupi­ner och prästkragar fortfarande? Det dröjde innan mitt motstånd mot romanen släppte, så irriterad blev jag över de löjliga faktafelen. Allt blommar samtidigt, som i gamla holländska målningar. Krasse, rosenskära, ringblommor och jordgubbarna är mogna, fast de är små. Men detta är förstås en petitess jämfört med romanens andra kvaliteter!

Agneta Klingspor är en favorit som funnits länge i mitt liv. Det känns som om hon är friare än någonsin, med obegränsade möjligheter att berätta om både det ena och det andra. Denna gång om en knöl i bröstet. Stängt pga hälsosjäl, Bokförlaget Mormor, är en rapport från en tid i en kvinnas liv. Början i moll i ett väntrum för mammografi, finalen i dur med det kära bröstet kvar, färdig­behandlat, nu i sol på en strand.

                                                           — •l• —

Norstedts Album #2 1900 är lockande och innehållsrikt. Redaktörerna Elise Karlson, Martina Lowden och Annina Rabe har ställt samman skribenter och texter om ett decennium av svensk litteratur. Det är sant att allt hotar att försvinna, i rasande fart från bokhandeln, men också från biblioteken. Nytt, nytt ska in, gammalt får slängas eller gömmas i magasin. Men läs då denna tidskrift och låt er lockas av Anna Hallberg som skriver om Jane Bowles, av Pär Thörn som skriver om den för mig helt okände futuristen Dag Segerlund, eller av Niklas Darke som skriver om 80-talets dödslängtan. Kul och inspirerande.

Deckardags, det får bli en snabbis. Författarkollektivet Hjorth/Rosenfeldt har med Det fördolda, Norstedts, satt igång en ny serie. Det är effektivt, bättre än mycket, korta meningar, välsnickrad intrig, kort sagt en användbar bruksdeckare för alla som likt mig är beroende av denna sortens litteratur.

Sanna Töringe är kulturjournalist.
Hon tipsar om böcker i ST
Press.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA