Läsning mellan sekelskiften

KULTUR: SANNA TÖRINGE2003-12-16
Av:  Sanna Töringe

En blå Maraton gav mig frihet och var min främsta bundsförvant. Med den kunde jag blixtsnabbt förflytta mig mellan viktiga punkter i livet, som testunder hos kamrater, pojkvänner och klubbar.
Oerhört säker i sadeln kunde jag cykla snabbt, mitt i natten, utan att hålla i styret. Var det kallt hade jag händerna i fickorna eller så rökte jag, medan jag trampade fram. De tomma gatorna var mina och cykeln var min häst.
Rätt ofta cyklade jag omkull, ned i gropar eller rätt in i stillastående bilar. Det fanns så mycket annat att tänka på. Men cykeln höll alltid och ingen stal den, fast jag ständigt lämnade den olåst. Sextiotalet var en bra cykeltid.
Det är boken Älskade cykel, som fått mig att minnas, en rejäl och grundlig fackbok om cykelns historia från 1800–2000. Författaren Gert Ekström är transporthistoriker på Tekniska muséet och man kan känna hans cykelpassion genom sidorna.
Det är samtidigt en blädderbok med ett rikt bildmaterial som väcker minnen. Foto av Ola Husberg.

Jag är inte insatt i den litteratur som finns om samer, men jag föreställer mig att Rolf Kjellströms Samernas liv kan komma att bli en klassiker. Det är en populärvetenskaplig genomgång av samekulturen, skriven på ett sådant sätt, att man som totalt okunnig kan sträckläsa den.
Boken är fint formgiven och alla foton och teckningar ger en positiv känsla av att uppleva en utställning, något mer än att läsa en bok.

Vem är Gaultier, Westwood, Balenciaga? Jag vill helst klä mig i jeans, raggsockor och tjocketröja, men jag vill veta allt om mode och modeskapare.
Varje kväll innan jag ska somna ligger jag och läser i Lotta Lewenhaupts Modeboken 1900–2000. Den är en rolig, men något svårgenomtränglig, genomgång av allt som hänt i modevärlden under hela seklet.
Jag roar mig med att gång på gång bara slå upp i boken och se var jag hamnar: i det första gatumodet.
Där får jag lära mig att zooters kom från svarta Harlem, att de var swingare och föregångare till pjattarna. Suiten bestod av knälång vid kavaj med extrem axelbredd och likaså vida byxor med avsmalnande benvidd. Till det gärna vidbrättad hatt och svartvita saddleshoes. Wow!
Boken rymmer en mycket komprimerad och förenklad 1900-talshistoria med modets kopplingar både till världshändelser och till andra kulturuttryck, som filmer, konst och musik.
Jag slår upp mitt eget sextiotal och minns återigen, men inte cyklar denna gång utan Mary Quant, Courrège, Vidal Sassoon, Twiggy…

Böcker:

Gert Ekström, Ola Husberg: Älskade cykel (Prisma)
Rolf Kjellström: Samernas liv (Carlssons)
Lotta Lewenhaupt: Modeboken 1900–2000 (Prisma)

ÄMNEN:

Kultur
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.