Litterära resor i tid och rum

KULTUR: TÖRINGE2006-01-17

Jag har haft så stor respekt för Ulf Peter Hallberg att jag aldrig tidigare vågat närma mig honom. När jag nu läser Grand Tour, utgiven på Symposion, måste jag tyvärr inse att jag inte har en chans att hänga med i alla svängarna. Boken har form av en bildningsresa, som sträcker sig från Mölle till Capri, Berlin, Los Angeles och New York.

Av:  Sanna Töringe

Med sig som lojal väpnare har författaren Zateskij, en soldat som under andra världskriget fick hjärnskador av granatsplitter. Tillsammans tar de båda sig fram genom världen på en åsna och en gammal skraltig häst, alldeles som Sancho Panza och Don Quijote.

Så där håller författaren på att krångla till det och som om det inte skulle räcka, finns ett överdåd av referenser till för mig okända händelser, personer och litterära verk.

Svårt att hänga med, som sagt. Men när jag väl har accepterat min okunskap, har jag det riktigt härligt i Hallbergs sällskap.

En av hans litterära följeslagare är Rainer Maria Rilke. Nu finns Malte Laurids Briggs anteckningar i ny översättning av Erik Ågren, utgiven på Bakhåll. Både Rilke och Hallberg kräver en mycket öppen läsning. Man får inte hänga upp sig på svårigheterna, för då fastnar man bara i snåren.

•l•

Rolig och absurd är Patrik Ouredníks Europeana, kortfattad historia om nittonhundratalet, utgiven på Natur och Kultur och översatt av Mats Larsson.

Under en mängd rubriker går författaren igenom allt viktigt som hänt under förra seklet. Det är en blandning av stort och smått, ett djupdyk ner i civilisationens djupa brunn.

Med ironi av bästa slag, den som liknar barnets oskuldsfulla syn på tillvaron, massakrerar författaren alla falska hjältar och styrande dumskallar.

•l•

Som dessert kan det väl passa bra med en liten kärleksroman: Elia Barcelós Guldsmedens hemlighet, Albert Bonniers förlag. Den är översatt av Ulf Eriksson och handlar om en man som försätts fyrtiosju år tillbaka i tiden. Som medelålders hamnar han i en liten spansk by där han träffar en underbar sjuttonårig flicka.

Detta att gammal man möter ung flicka låter bara alltför unket, men historien vänder när man förstår att mannen själv som mycket ung, bara nitton år, kommer att ha ett sanslöst kärleksförhållande med samma kvinna, fast hon då är fyrtiotvå.

Det är en lek med både tid och kön, en fantastisk och romantisk saga.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA