Mia och Klara åter i rutan

KULTUR: TV2009-01-13

Dags att plocka fram skämskudden igen! Humorparet Mia Skäringer och Klara Zimmergren är dubbelt aktuella med en bok och andra säsongen av den hyllade tv-serien Mia och Klara.

Av:  Ika Johannesson

Hösten 2007 gjorde humorduon Mia Skäringer och Klara Zimmergren tv av karaktärerna i radiolångköraren Roll on i P3. Plötsligt fick den tatuerande trebarnsmamman Tabita, snacke­saliga frisören Gulletussan och den bittra svärmodern Viveka Andebratt ansikten och succén var ett faktum.

– Vi fick enormt mycket respons framför allt från kvinnor i vår egen ålder. De kände att »nu jävlar, nu kom det«. Det var som om de fick ett kvitto på hur vansinniga vi kvinnor kan vara, säger Klara Zimmergren på telefon från Göteborg.

Smärtsamt rolig, är nog det bästa sättet att beskriva hennes och Mia Skäringers humor. Med betoning på smärtsamt. Man sitter där i tv-soffan med glödande kinder och skruvar på sig när duons karaktärer gång på gång försätter sig i hopplösa situationer. De går alltid för långt, inser inte när det är dags att hålla tyst och säger precis vad de tycker i helt fel lägen.

Som när Gulletussan, som i nya säsongen skilt sig från sin elithockeyspelare, berättar ingående för en kund om vad »pappi« kommer att sakna med henne i sängen. Eller när Rolle, den töntige nätverksteknikern, drar sexskämt under en kurs på jobbet och möts av kompakt tystnad.

Jagar jobbiga situationer

Klara Zimmergren berättar att hon och Mia Skäringer är ute efter att fånga de jobbiga situationerna som gör att man vill sätta en kudde framför ögonen.

– Det där ögonblicket som vi alla är med om någon gång och en del kanske oftare än andra. »Fan jag är ute på jävligt hal is nu, jag har pratat för mycket och det är ingen som förstår mig i det här rummet« – och tystnaden som följer och hur man försöker hämta upp situationen. Det är hemskt att bevittna när fasaden rämnar, men också fantastiskt fint. Det är mänskligheten när den är som bäst och hemskast.

I den nya säsongen går Gulletussan i terapi för att hantera sin skilsmässa. Klara Zimmergren och Mia Skäringers alter egon Mia och Klara har börjat jobba på ett pr-företag, där de ständigt misstolkar sina uppdrag och ägnar sig åt att överanalysera allt män gör. De bitchiga klädbutiksexpediterna Mona och Ansi fått stryka på foten och i stället tar den värmländska tatueraren Tabita mer plats.

Precis som i förra säsongen är skådespeleriet medvetet nedtonat.

– Jag älskar när man inte vet om det är dokumentärt eller inte. Det är oerhört effektivt.

Klara Zimmergren jämför med den brittiska komedisuccén The Office, som använder sig av samma sorts humor och tillbakalutade skådespeleri.

– Vi jobbar mycket med pauser och tystnader, som är extremt viktigt i den typen av humor vi gör. När en människa lägger ut texten, till exempel när Gulletussan klipper någon och berättar alldeles för intima saker om sig själv, ska det vara jättesparsamt från kundens sida. Med ett enda litet »jaha« eller »jaså« kan man lägga sig precis på rätt sida gränsen. Det roliga är att någon är för mycket, utan att få respons.

Besserwissern Viveka Andebratt

Där Mia Skäringers karaktärer är utåtagerande och ofta godhjärtat aningslösa, dras Klara Zimmergren till de mer ondsinta figurerna som döljer en känslostorm under sina kontrollerade ansikten. Som svärmodern
Viveka Andebratt, en 70-årig besserwisser som oombedd strör goda råd omkring sig och säger precis vad hon tycker. Eller som hundtränaren Görel, ny för årets säsong, som bor med sin hund Boss ute i skogen och håller hundkurser.

Klara Zimmergren kallar sig själv hundnörd och tycker att det kan vara väldigt obehagligt att gå på hundkurs.

– Det handlar mycket om tydlighet, man pratar om att hundar bara har ett svart och ett vitt fält. Dels tycker jag inte att det stämmer, och det blir väldigt lätt att man börjar föra över det på människor när man umgås mycket med hundar. Görel har inga vänner, hon har sin hund och sina kursdeltagare och då går det överstyr.

Varför dras du till de onda rollerna?

– Det har jag också funderat på. Jag tycker om syrlighet och sarkasm. I en ensam, bitter människa som råkar ha humor kan det finnas något mycket ömsint. Jag tänker på damer som Viveka. De försökte få kärlek, men tåget gick förbi deras station och de fick nöja sig med något som inte var så bra. Men sedan ska allt ändå vara så jäkla käckt resten av livet, precis som om det inte bekom dem. Jag tycker att det är rörande. Ondheten kommer i att det är ingen som kramar om dem, tror jag.

Är rollfördelningen alltid tydlig dig och Mia emellan?

– Det faller sig naturligt. Jag skulle inte kunna göra en Gulletussa – inte tillsammans med Mia i alla fall. Det är den dynamiken som finns mellan oss. Om jag jobbar med någon annan kanske jag skulle kunna göra en mer utåtagerande roll. När jag tänker på det kan jag tycka att Görel är rätt vild.

Ligger det i era personligheter, att Mia är mer utåtagerande och du är mer tillbakahållen?

– Vi är två väldigt olika personer, men också väldigt lika. Men visst, olika temperament har vi. Jag tror att det där är vanligt ibland duos. I en annan duo skulle kanske jag ta Mias roll. Det där är en grej som många vill rota i, om hur de där olikheterna tar sig uttryck och vem som får mest utrymme. Vi tycker inte att det är så spännande att prata om.

Jag såg att du fick provköra världens största timmerbil i ett teknikprogram nyligen.

– Det var underbart. 23 meter timmer fick jag köra ute på Volvo. Jag har ett
supergott självförtroende när det gäller att köra bil. Det var värre med att få med sig släpet, men det gick bra. Sådant är mycket roligare än att sitta i någon humorpanel.

Är det ett medvetet val att inte ställa upp i program som Parlamentet?

Parlamentet skulle inte vara något för mig, jag skulle vara för rädd. Jag tycker att de är jättebra, men jag skulle börja lipa om jag blev bortklippt. Eller när det blir rå stämning. Sedan tycker varken Mia och jag att det är kul med att läsa skämt från manus. Men att man helt plötsligt får köra timmerbil! Mer sådant, tack.

Värvade av Gösta Ekman

Just nu har Mia Skäringer och Klara Zimmergren haft ett långt uppehåll från varandra för att ägna sig åt egna projekt. Mia Skäringer har precis avslutat sin uppmärksammade blogg för tidningen Mama och arbetar på filmmanus till Emma Hambergs roman Mossvikenfruar. Klara Zimmergren jobbar med P3 Apelsin tillsammans med Mattias Lindeblad, ett humorprogram om humor som sänds i P3 under våren.

Om ett par veckor kommer boken Ska vi skratta eller gråta, där man får ta del av Tabitas syn på barnuppfostran, Viveka Andebratts stilskola och listor på livsviktiga ting, som »saker du inte bör göra om du har det taskigt i sexlivet med din kille«. Och Gösta Ekman har värvat Mia och Klara som föreläsare på Teaterhögskolan.

– Först blev vi jätteglada och sedan jätterädda. Speciellt nu när vi inte jobbat tillsammans på så länge, tänk om vi mist vårt flow. Vi längtar vansinnigt mycket efter varandra!

Humorparet Mia Skäringer och Klara Zimmergren. Foto: SVT
Humorparet Mia Skäringer och Klara Zimmergren. Foto: SVT

Mia och Klara

  • Lärde känna varandra för tio år sedan när de båda medverkade i P3-pro­grammet Bossanova.
  • Gjorde Roll On i P3 mellan åren 2004 och 2007.
  • Mia och Klara 2 har premiär i SVT 1 den 25 januari. Första säsongen finns nu på dvd.

ÄMNEN:

Kultur
Inlagt av Helena (ej verifierad) ons, 03/25/2009 - 14:01
Hej,

TIPS! Mia och Klara släpps på DVD idag, 25'e Mars!
Se till att köpa den, ett måste för alla Mia och Klara-fans!

/Helena

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA