Profitörerna på dvd efter 19 år

KULTUR: FILM OCH DVD2010-05-25

Peller Berglunds 19 år gamla film Profitörerna kommer nu på dvd. Det är nästan så att man kan kosta på sig ett litet prematurt ”yippie”, skriver Fredrik Sahlin.

För några år sedan talade jag med Leif G W Persson om de olika filmatiseringarna av hans kriminalromaner. Min egen favorit är Mannen från Mallorca, som Bo Widerberg skapade utefter Grisfesten, men Leif G W föredrog för egen del Pelle Berglunds Profitörerna, en TV-serie som jag vid det tillfället inte ens hade hört talas om och, som det visade sig, var omöjlig att få tag på. Nu kommer dock den 19 år gamla skapelsen på dvd. Det är nästan så att man kan kosta på sig ett litet prematurt (jag har ju inte sett den än) »yippie«. (dvd 2/6)

En annan mycket yngre film som inte heller går att få tag på i ordinär dvd-shop (den finns dock som import-dvd utan svensk text) är norska Reprise. Det här är lekfull och snyggt berättad miniepik – om två unga män med författardrömmar – som utgör ett av många nyliga bevis på att norsk film mår bättre än på länge. Vilket naturligtvis väldigt få svenskar känner till, vi ser ju inte gärna grannfilm. Sveriges Television ger åtminstone en liten möjlighet till bättring, genom att visa just Reprise lördagen 5 juni – och som av en händelse introduceras den av undertecknad…

                                                           — •l• —

Hur kunde hon är grundfrågan i, och titeln på, en ny svensk dokumentär om en kvinna som vid 19 års ålder åker till Paris med drömmar om framtiden och kommer hem med hiv. Först verkar livet hopplöst. Men allteftersom åren går, och hon inte utvecklar aids, förtränger hon faktum och bildar familj – utan att berätta om sin smitta. Till slut avslöjas allt och hon hamnar på löpsedlarna som »hiv-kvinnan«. Regissören Ingela Lekfalk lyckas faktiskt till stor del besvara titelns undran, men under filmens gång häftar den i stället fast sig vid en annan fråga: varför ställde kvinnan upp i detta projekt, för att på så sätt placera sig frivilligt i rampljuset igen. Nåväl, ett gripande människoöde är det hur som helst. (Bio 21/5)

Greenberg heter Noah Baumbachs senaste film. Den förra, Margot at the Wedding, passerade förhållandevis obemärkt men den som kom dessförinnan, The Squid and the Whale, tillhör toppskiktet i subgenren dramakomedier om dysfunktionella akademikerfamiljer i New York. Man kan inte påstå att Ben Stiller klättrar längst ut på grenen när han gör titelrollen, en 40-årig deprimerad loser, men här gör han det med emfas, och då må det väl vara hänt att han inte har förnyat sitt uttryck sedan… ja, aldrig.

                                                           — •l• —

Vår kanske mest framgångsrike, och definitivt mysige, Hollywood­resenär Lars »Lasse« Hallström har ju skapat en hel del sedan han lämnade Sverige: allt från drabbande dramer som Gilbert Grape till aggressivt sentimentala Hachiko – A Dog’s Story, men nu har han dessutom fått till en riktig kioskvältare, kallad Dear John – vilken faktiskt var den första filmen som puttade ner Avatar från förstaplatsen på USAs biotopp. Det var visserligen efter det att Camerons trädkramarfilm hade hunnit gå några
ärevarv på duken, men ändå. (Bio 4/6)

Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist. Han tipsar om film och dvd i ST Press.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA