Statens slott och andra kåkar

KULTUR: KULTUR2005-11-08
Från Uppsalas 1500-talsslott till Lärarhögskolans nya campus, delvis inhyst i resterna av ett gammalt mentalsjukhus. Fotografen Lars Ekdahl begav sig till några byggnader som inhyser statlig verksamhet.
Lärarhögskolan, Campus Konradsberg. Konradsbergsgatan 5A, Stockholm. Ligger delvis i parken i vad som en gång var Konradsbergs sjukhus, i folkmun "Dårarnas slott". Ett flertal arkitektkontor har varit inblandade i renoveringen av sjukhuset och i nybyggnationen. Campuset invigdes 2002.

Uppsala slott, invid Dag Hammarskjölds väg. Började byggas i slutet av 1540-talet av Gustav Vasa. Även hans söner och Gustaf II Adolf var involverade i bygget. Slottet skadades i en brand 1702 och återuppbyggdes under ledning av Carl Hårleman. Idag landshövdingens residens och länsstyrelsens representationsvåning. Uppsala universitet hyr lokaler i slottet.

Riksantikvarieämbetet i Östra stallet, Storgatan 41, Stockholm. Stallet som byggdes kring 1810 skulle härbärgera Konungens livgarde till häst. Arkitekt var den före detta officern Fredrik Blom. I februari 2005 flyttade Riksantikvarieämbetet in. Byggnaden hade då renoverats och fungerar nu som bibliotek, arkiv och kontor. Kalkstenskrubbor, bjälkar och pelare har bevarats.

Garnisonen. Ett helt kvarter med fronten mot Karlavägen 96–112 i Stockholm. Byggdes ursprungligen 1886 för Livgardet. Byggdes om 1972 av arkitekterna Ernst Jacobsson, Tage Hertzell och Gustav Kaunitz. Delar av livgardets byggnader har behållits. Hyresgäster är bland annat SCB och journalistutbildningen vid Stockholms universitet.

Centre Culturelle, Svenska kulturhuset. 11 Rue de Payenne, Paris. Ligger i ett privat palats, Hôtel de Marle, från 1560-talet. Arkitekt okänd. Byggdes om 1965. Arkitekter var René Duval, Yves de Tonquédez och Claude Charpentier. Kulturhuset invigdes 1971.

Högsta Domstolen. Ligger i Bondeska palatset, Riddarhustorget 8 i Stockholm. Uppfört på 1660-talet. Arkitekt var Jean de la Vallée. Palatset var under en tid rådhus. Byggnaden restaurerades åt Högsta Domstolen som flyttade in 1948. Ritningarna gjordes av professor Ivan Tengbom.

Lärarhögskolan. <BR>Foto: Lars Ekdahl
Bild: Lars Ekdahl
Lärarhögskolan. <BR>Foto: Lars Ekdahl
Uppsala slott. <br>Foto: Lars Ekdahl
Bild: Lars Ekdahl
Uppsala slott. <br>Foto: Lars Ekdahl
Östra stallet. <br> Foto: Lars Ekdahl
Bild: Lars Ekdahl
Östra stallet. <br> Foto: Lars Ekdahl
Garnisonen. <br>Foto: Lars Ekdahl
Bild: Lars Ekdahl
Garnisonen. <br>Foto: Lars Ekdahl
Centre Culturelle i Paris. <br>Foto: Lars Ekdahl
Bild: Lars Ekdahl
Centre Culturelle i Paris. <br>Foto: Lars Ekdahl
Högsta Domstolen. <br>Foto: Lars Ekdahl
Bild: Lars Ekdahl
Högsta Domstolen. <br>Foto: Lars Ekdahl

ÄMNEN:

Kultur
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.