Sundvall bjuder på tvillingkomedi

KULTUR: FILM OCH DVD2010-06-29

Fredrik Sahlin, filmrecensent och journalist skriver om biografägarnas sommarfobi - lansering mitt under semestrarna.

Det var länge sedan de amerikanska biografägarna led av sommarfobi, numera – ja, sedan några decennier – är detta tiden då man lanserar storfilmer som anses vara såväl critic- som sunproof. Alltså, det spelar ingen roll vad vi kritiker säger eller hur mycket solen strålar, folk strömmar till ändå. Eftersom vi importerar allt från USA, sög vi snabbt även åt oss blockbustersommaren och på senare år har till och med en och annan dödsföraktande svensk producent vågat sig på en sommarlansering.

Kjell Sundvall kommer redan i slutet av juli med Bröderna Karlsson, en förväxlingskomedi där ett par tvillingar som varit åtskilda sedan ettårsåldern plötsligt återförenas. Den ena har bott kvar i Norrland och går bredbent omkring på sin bondgård, den andre är advokat i Stockholm, med tillhörande backslick och central vindsvåning. Således ett klassiskt sundvallskt stad-mot-land-tema, som här har styrfart, men inte mycket mer. (Bio 30/7)

                                                           — •l• —

Här intill kan ni läsa om en annan av de våghalsiga, regissören Othman Karim, som släpper ut sin För kärleken mitt i sommarland, och när det är dags för kräftkalas kommer Johan Kling med sin första film sedan übersuccén för tre år sedan med Darling. Den nya heter Puss och utspelar sig i ett litet teaterkollektiv i Stockholm. Jag har i skrivande stund bara sett en råkopia av filmen, så jag nöjer mig med att konstatera att det inte är en ny Darling. Vilket väl inte heller var att vänta. (Bio 9/7 resp 20/8)

Det är inte förvånande att Stellan Skarsgård inte är med i någon av dessa produktioner. I alla fall inte om man kommer ihåg hans standardsvar på frågan varför han så sällan agerar i svenska filmer: »De har inte tillräckligt intressanta manus«. Detta alltså sagt av mannen som gjort fler amerikanska b-rullar än Max von Sydow… så jo, det kan låta lite udda men blir ändå logiskt när man ser på vilken sorts små filmer Stellan väljer att göra, när han dragit in hyran (och lite till) på medverkan i de stora jänkarna. De är ofta välskrivna, ofta med en dynamiskt psykologisk undertext och inte sällan regisserade av norske Hans Petter Moland. Nyligen gick En ganska snäll man på svensk duk och lagom till midsommar kom den kylslagna relationsthrillern Zero Kelvin (1995) ut på dvd. Hardcore-fans av Stellan kan även leta upp tio år gamla Aberdeen. Alla tre av nämnda regissör.

                                                           — •l• —

Micmacs är Jean-Pierre Jeunets senaste skapelse. Jeunet är en av Frankrikes på senare tid mest uppmärksammade regissörer; med titlar som De glömda barnens stad, Amelie från Montmartre och En långvarig förlovning har han vunnit såväl publik som kritikerkår. Trots detta verkar det vara med viss tvekan som den svenska distributören sätter upp hans nya komedi Micmacs på biograf. Filmen har biopremiär först 27 augusti men den flinke frankofilen
kan redan två månader tidigare få tag på Micmacs på import-dvd, med engelsk text. (Bio 27/8)

Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist.
Han tipsar om film och dvd i ST
Press.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA