Svensk revansch på norska hjältar

KULTUR: FILM OCH DVD2011-01-18

En filmkrönika om nazister, laglig misshandel, brutala kofösare och inavlade crackmissbrukare. Men också lite engelsk feelgood, i Mike Leighs nya film Medan åren går.

För något år sedan fick den patriotiska filmen Max Manus det att vibrera innanför lusekoftorna i Norge och ungefär samtidigt drog Flamman och citronen storpublik i Danmark. Båda handlade om det inhemska motståndet mot de tyska ockupanterna under andra världskriget, och här i Sverige frågade vi oss hur man skulle kunna få till en hjältesaga om den svenska insatsen under samma period. Debaclet med permittenttågen avger liksom inte samma heroiska sken som man-mot-man-strid med nazister. Kanske kan den kommande Gränsen restaurera vår ära en aning – eller åtminstone slå i oss blå dunster om att vi minsann också fällde en och annan tysk. Berättelsen har hur som helst sin bas i den omständighet att cirka 300 svenska soldater försvann spårlöst under kriget, på gränsen mellan Sverige och det nazikontrollerade Norge. (Bio 28/1)

                                                                   — •l• —

Samma fredag är det premiär för det amerikanska boxningsdramat The fighter, och det där med pugilistfilmer kan vara lite kinkigt eftersom de bästa redan har gjorts, det vill säga Tjuren från Bronx och Fat city. Allt för mycket tid brukar ägnas åt själva boxningen och mindre åt livet runt omkring och förutsägbarheten regerar i såväl ring som intrig – men jag konstaterar till min ohöljda förvåning att The fighter faktiskt slår sig in och delar tredjeplatsen med Rocky. Detta mycket tack vare teckningen av det sociala sammanhang som man låter boxaren Micky Ward sparra mot. Melissa Leo är fenomenal som huvudpersonens despotiska mamma. (Bio 28/1)

Favoriterna bröderna Coens senaste skapelse är en western­historia om en 14-årig flicka som hyr en ärrad och rå frilans­sheriff i hopp om att han ska kunna spåra och fånga den man som dödat hennes far. Berättelsen är platt och lättgreppbar som en raksträcka, men eftersom det är Coens som sitter bakom ratten blir det ändå några kittlande kast fram och tillbaka. Förlagan, från 1969, hette på svenska De sammanbitna och hade John Wayne i revolverrollen, i Coens version har han bytts ut mot en morrande och muttrande Jeff Bridges. (Bio 18/2)

                                                                   — •l• —

Bridges ter sig dock som en Farbror Barbro jämfört med de empati­störda och knarkande hillbillies som dyker upp i säsongens hårdaste drama, Winter’s bone. Filmen gick upp i början av januari och jag och kollegorna har redan gödslat med femmor över denna realism om en ung tjej och hennes otäcka odyssé genom Orzak­bergen, och jag kan lugnt påstå att filmen är värd varenda liten stol, sol och viol som tilldelats den.

Nåväl. Hittills alltså en spalt om nazister, laglig misshandel, brutala kofösare och inavlade crackmissbrukare, sålunda läge för lite feelgood på engelska: Medan åren går. Regissören Mike Leigh hivar fram komiska dramer eller dramatiska komedier som om de låg färdiga och väntade i innerfickan. Även denna gång handlar det om lite råddiga mänskliga relationer och även denna gång är det puttrigt, insiktsfullt och lagom känslosamt. (Bio 21/1)

Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist.
Han tipsar om film och dvd i ST
Press.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA