Tre omistliga och en gudomlig

KULTUR: FILM2008-01-16

Fredrik Sahlin om I Am Legend, Fjärilen i glaskupan, Paranoid park och Lust caution.

Bioåret 2008 inleds ovanligt starkt, så ni får klara er utan dvd-tips denna gång.

Den dystopiska I Am Legend är fantasieggande, i alla fall första timmen, men berättar framförallt, indirekt, om kyrklighetens påverkan på amerikansk film. En forskare meddelar sprickfärdig av stolthet i filmens första scen att hon funnit botemedlet mot cancer. Jag ska inte gå in på detaljer, men det är i alla fall ett manipulerat virus inblandat. Vi anar redan oråd. Människan ska ju inte leka Gud. Det lärde vi ju oss redan i samband med byggandet av Babels torn.

Klipp till »fyra år senare« och hela New York ligger öde. Times Square har vuxit igen, vilda djur jagar runt på gatorna och endast tomten är vaken. Eller rättare sagt Will Smith. Han spelar en man som är immun mot, och delvis ansvarig för, viruset och som därför har bestämt sig för att stanna kvar på det avspärrade Manhattan för att försöka ställa saker och ting till rätta. Det är en tuff uppgift eftersom de som överlevt viruset har förvandlats till Gollum-liknande vampyrer. Det blir dock lite lättare i och med att det är uppenbart att Will har Gud på sin sida.

Några kristna referenser är obligatoriska i bred amerikansk
action av i dag, men I Am Legend ligger ändå i en bibelklass för sig. Krucifix och ljusfenomen ackompanjeras av repliker som »Det är inte Gud som gjort detta, det är vi«. Och »Gud älskar oss fortfarande«. Man tar sig även en kort dust med teodicé-problemet (ungefär: Hur kan Gud vara god när det sker så mycket hemskt?) och i slutscenerna är det en kyrka som tronar välkomnande mitt i blickfånget. Det är ingen vild gissning att det ligger en fet kollekt i budgeten. (25/1)

                                           •l•

På långt mentalt avstånd från I Am Legend befinner sig Fjärilen i glaskupan. Detta hallucinatoriska drama är en filmatisering av en självbiografisk roman som blinkades fram av en i det närmaste totalförlamad man. Jean-Dominique Bauby var chefredaktör på franska Elle när han en dag plötsligt segnade ner i en hjärnblödning som drabbade honom så illa att han bara kunde kommunicera genom att blinka med ena ögonlocket. En blinkning ja, två betydde nej. Romanen kom till efter en smått övermänsklig ansträngning, som vi får följa i ett suggestivt och svårt klaustrofobiskt konstverk signerat Julian Schnabel. (18/1)

Paranoid park är en poetisk och eftertänksam skapelse (det låter pretentiöst, men filmen är mycket mer tillgänglig än mina beskrivande glosor) som berättar en historia om brott, straff och framförallt skuld när en ung skejtare råkar döda en väktare. Amerikanske Gus Van Sant regisserar med samma sensibilitet som gjorde hans Elephant till Cannes-vinnare 2003. (18/1)

Lust caution av Ang Lee fullbordar trojkan av omistliga filmer. Lee, som ju levererat smärtsamt välformulerade titlar som Icestorm och Brokeback Mountain, återvänder här till Kina i en spännande passion- och spiontragedi som utspelar sig i Shanghai under andra världskriget. Lust caution har några explicita sexscener som fått de kinesiska myndigheterna att gå i taket (det krävs å andra sidan inte mycket för att det ska ske) varför filmen är censurerad på hemmaplan, men självklart inte här. (1/2)

                                           •l•

Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist. Han tipsar om film och dvd i STPress.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA