Winter en utmaning för Gry

KULTUR: KULTUR2003-12-15

Åke Edwardsons populära kriminalromaner ska bli tv-serie. Kommissarie Erik Winter gestaltas av Johan Gry, till vardags skådespelare vid Göteborgs stadsteater.
– Det här är det största jag gjort. Det känns verkligen som om jag sätts på prov, säger han.

Av:  Ingegerd Rönnberg

Johan Gry dyker upp i ett snöslaskigt Göteborg iförd täckjacka och jeans, fjärran den snobbiga klädstil hans rollfigur Erik Winter har, dessutom är han orakad och håret skulle behöva klippas. De sistnämnda detaljerna beror på att kommissarien, när tv-inspelningarna återupptas efter helgledigheten, ska se lite sunkig ut.

Johan Gry är en erfaren skådespelare, en chosefri och sympatisk person. Han funderar en stund innan han besvarar frågorna, för att det han säger ska bottna. Det händer att han rättar sig med ett ”det lät för klichéartat”. Vårt samtal handlar mycket om moral, lust och demokrati. Tre ting som för honom är intimt förknippade med skådespeleri.

Innan Johan Gry provfilmade för rollen som Erik Winter hade han inte hört talas om Åke Edwardsons böcker. Nu har han läst dem flera gånger och tycker de har många kvalitéer.

– Jag känner igen mig i grubblerierna över ont och gott och upplever samma vånda inför hur samhället utvecklats. Att ekonomismen blivit vår enda ledstjärna och moralfrågorna kommer i andra hand. I tv-serien har man tyvärr inte med så mycket av detta, utan den fokuseras på mordfallen.

Åke Edwardson skriver långtifrån några mysdeckare. Stundtals är det extremt otäcka och blodiga scener. Hemskheterna finns med i tv-serien.

– Det är nödvändigt att visa vad våldet leder till, det farliga är när man förhärligar våldet, säger Johan Gry. Mycket lämnas också åt tittarnas fantasi. Man får inte se huvuden huggas av.

Många läsare uppfattar Erik Winter som en dryg egotrippad typ. Johan Gry lyfter fram sidor som nyanserar bilden.

– Han är framförallt en oerhört kompetent polis och även om han har gott självförtroende kör han inte över folk. Att han har svårt med relationer beror på att han varit ungkarl så länge. Hans perfekta yttre ser jag som en kontrast mot det kaos han möter i arbetet.

Det är tre av Åke Edwardsons romaner – Dans med en ängel, Rop från långt avstånd och Sol och skugga – som filmas.

Björn Gunnarsson regisserar och har skrivit manus. Winters närmaste man, Ringmar, spelas av Krister Henriksson. Övriga kollegor görs av Lennart Jähkel, Niklas Hjulström och Maria Kuhlberg och hans särbo/sambo av Ulricha Johnson. Tv-serien på sex timslånga avsnitt sänds i höst.

Johan Gry har inte vågat se något av det inspelade materialet. För då kanske han upptäcker saker han skulle vilja ändra på och får problem med fortsättningen. Både regissören och Åke Edwardson har dock försäkrat att han är utmärkt i rollen.

– Behovet av bekräftelse är det tärande med skådespelaryrket. Det går inte att få tillräckligt med beröm. Även Krister Henriksson behöver nog höra att han är bra.

Att spela en så stor roll i tv fyller Johan Gry med lustfylld bävan.

– Som skådespelare vill man vara i fokus och tänja gränser. Samtidigt värjer jag mig mot kändisskapet det medför. Jag fick pröva på det när jag var med i Vita lögner. Det gjorde att jag kände mig ofri som person, började tänka på hur jag såg ut och betedde mig.

Johan Gry har främst varit verksam inom teatern och framhåller att en filminspelning aldrig kan matcha den livsenergi det innebär att stå på scenen.

– Att spela teater tangerar masochism, det är njutbart att utsätta sig för. Film handlar mycket mer om prestation och det är åtskilligt tekniskt att hålla reda på. Det härligaste med att filma är cirkuskänslan, att man är ett team som svetsas ihop.

Johan Gry tycker det är kul att tv-serien huvudsakligen utspelas i hans hemstad Göteborg och att det visas andra miljöer än Avenyn och Götaplatsen. Inför rollen har han besökt polisstationer och åkt patrullbil. Han påpekar att poliser, liksom skådespelare, verkar ha en känsla av utanförskap som en sorts gemensam nämnare.

Att ägna sig åt teater föll sig som ett naturligt val för Johan Gry. Hans pappa Alf Nilsson är också skådespelare, känd från tv-serien Hem till byn bl a.

Efter examen från Scenskolan 1987 sökte Johan Gry sig till Norrbottensteatern eftersom den var en av landets mest progressiva teatrar. Han gjorde kritikerrosad debut i urpremiären av Staffan Göthes En uppstoppad hund.

Några gyllene år ingick Johan Gry i det självständiga kollektiv som drev Angeredsteatern. Hans mest uppmärksammade insats var den våldsfixerade Alex i Clockwork Orange.

Johan Gry har även hunnit med en sejour på Stockholms stadsteater och fick mycket beröm för sin roll i Fedra.

Numer tillhör han ensemblen vid Göteborgs stadsteater. Att få tjänstledigt för att göra tv var svårt. Teatern brottas med ekvationen att uppehålla den tidigare produktionen med en halverad ensemble.

– Det roligaste jag gjort på Stadsteatern är Closer. En pjäs om relationer som fokuserar på ordet och skådespelaren. Att den skulle spelas bestämdes under krisen, när teatern saknade chef och vi skådespelare la repertoaren.

I normala fall styr du väldigt lite som skådespelare på en institutionsteater. Men Johan Gry brukar nästan alltid känna entusiasm när regissören presenterar sin vision och det visas kostymskisser etc.

Johan Gry är också en person som tycker det är viktigt att engagera sig för att förbättra saker och inte bara snacka om hur illa allt är. Han sitter i fackstyrelsen på Stadsteatern och var innan tjänstledigheten även sammankallande i skådespelarklubben. Med hetta talar han om hur skamligt politikerna betedde sig i samband med diskussionen om teaterns framtid. ”Teatern utmålades bara som en skyddad verkstad som spenderade pengar”.

Ibland kan Johan Gry bli trött på bilden av sig själv som präktig och moralisk. Det var delvis därför han tog rollen i Vita lögner.

– Jag kände för att bara vara lättsinnig ett tag. Ingen kritiserade mig heller för det.

Man kan tro att teatern är Johan Grys allt, men mest tid ägnar han sin familj och sitt hem. Han har tre barn, en fru som han varit gift med rekordlänge och ett underbart hus.

Johan Gry

  • l Började direkt efter Scenskolan 1987   som skådepelare på Norrbottensteatern, där han gjorde kritikerrosad debut i Staffan Göthes En uppstoppad hund.
  • Har Arbetat på Angeredsteatern i Göteborg och Stockholms stadsteater.
  • Nu anställd på Göteborgs stadsteater, där han också är fackligt aktiv.
  • F n tjänstledig för att spela kommissarie Erik Winter i tv-versionen av Åke Edwardsons kriminalromaner, som visas i sex timslånga avsnitt i höst.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA