Budgeten ströp verksamhet för arbetshandikappade

NYHET2005-02-17

Stiftelsen Föremålsvård lägger ned verksamheten i Grängesberg och Strömsund. De omkring 40 anställda, varav de flesta är arbetshandikappade, har varslats om uppsägning.

Stiftelsens arbetsplatser i Grängesberg, Strömsund och Kiruna sysslar med digital bearbetning och registrering av framför allt de statliga museernas samlingar. Projektet kallas Kulturarvs-IT och permanentades häromåret av riksdagen.

Riksdag och regering har dock inte anslagit tillräckligt med pengar för den beslutade omfattningen, och verksamheten har hankat sig fram med hjälp av tillskott på tilläggsbudgetar. Men inga extrapengar har utlovats för i år, och styrelsen har därför beslutat att varsla personalen i Grängesberg och Strömsund. Verksamheten i Kiruna blir kvar tills vidare.

– Vi använder gamla reserver för att klara detta år. Samtidigt måste vi säga upp personalen för att säkerställa att vi inte hamnar i konkurs, säger stiftelsens direktör Ulf Daunfeldt.

ST-fackets ordförande Björn Fernström anser att beslutet var det enda möjliga.

– Man kan inte driva det här med förlust.

Björn Fernström tänker nu uppmana medlemmarna på de nedläggningshotade arbetsplatserna att försöka påverka politikerna inför höstens budgetproposition. Själv vill han ha ett möte med kulturminister Leif Pagrotsky.

– Politikerna har varit fega som inte tagit ansvar, utan låter styrelsen ta beslutet om nedläggning, säger han.

Enligt Ulf Daunfeldt finns ett visst hopp om fortsatt verksamhet. Vid ett möte på departementet i början av februari gavs ”positiva signaler”.

– Men vi kan inte leva på muntliga besked, konstaterar han. Och osäkerheten är förskräcklig för personalen. Man kan inte planera något, ta ett banklån eller köpa en bil.

– Jag kommer att jobba för att vi ska fortsätta, betonar han. Det här är en förbaskat bra verksamhet som inte kostar så mycket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA