Eftertaxering hotar anställda

EU-KONTORET2003-12-15

De lokalanställda på EUs kontor i Stockholm har av sin arbetsgivare uppmanats att betala skatt på ersättningar fem år tillbaka i tiden.

Ett tiotal lokalanställda vid EU-kommissionens Stockholmskontor riskerar att bli eftertaxerade på stora belopp. I samband med EUs egen utredning om fakturafusket i Stockholm visade det sig att varken skatt eller arbetsgivaravgifter betalats in för de lokalanställdas övertids- och semesterersättningar 1995 till 1999.
Kontorets dåvarande chef Annette Matthias-Werner betalade före sommaren på eget initiativ in arbetsgivaravgifterna till skattemyndigheten. Samtidigt uppmanade hon de lokalanställda i ett brev att själva betala in skatt för ersättningarna.

– Arbetsgivaren måste ha haft en dubbel bokföring under perioden. En för skattemyndigheterna och en för egen del, säger en av dem som nu inväntar skattemyndighetens beslut.
De anställda hade under perioden nettolön, vilket innebar att de fick ut sin månadslön efter skatt. Skatten betalade arbetsgivaren direkt till skattemyndigheten.
– Vi hade inte anledning att tro att vi själva skulle betala in skatt för de här ersättningarna. Att kommissionen inte deklarerat våra ersättningar innebär också att vi förlorar pension och sjukersättning.
EU-kontorets nuvarande chef, Hans Alldén, säger att kontoret samråder med skattemyndigheten i frågan.
– Det är oklart om ersättningarna utgjorde brutto- eller nettolön, säger han.

Fakta

Kommissionen räknas som utländsk juridisk person utan näringsverksamhet i landet. Därmed har den inte på samma sätt som svenska arbetsgivare skyldighet att innehålla preliminärskatt för sina anställda i Sverige.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA