ESF-rådet erkänner felaktigheter

ESF-RÅDET2019-05-09

Svenska ESF-rådet har använt EU-medel för att finansiera egna utåtriktade informationssatsningar, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen har flera miljoner kronor betalats ut i strid med gällande regler.

ESF-rådets uppgift är att fördela EU-medel till externa projekt för kompetensutveckling, sysselsättningsåtgärder och integrationsinsatser. Finansieringen kommer från Europeiska socialfonden. Nu avslöjar Dagens Nyheter att myndigheten drivit ett eget projekt som bland annat finansierat egna kommunikationsinsatser – som podcaster och generaldirektörens videoblogg.

Uppdraget att driva projektet gick efter upphandling till konsultbolaget Kontigo. Enligt upphandlingen skulle projektet ge stöd och vägledning till andra projekt som söker eller beviljats bidrag, skriver tidningen. Men i stället betalades flera miljoner ut i förväg till konsultbolaget som sedan fick fakturor för en mängd olika tjänster som ESF-rådet beställt från andra företag.

Enligt projektredovisningar som Dagens Nyheter tagit del av blev myndigheten den i särklass största mottagaren av det externa projektstödet. Upplägget pågick fram till början av 2019. Då lämnade den av myndighetens högsta chefer, som varit ansvarig för de inköpen, sin anställning.

I en intervju med Dagens Nyheter säger generaldirektör Lars Lööw att chefen slutade frivilligt, sedan det riktats kritik mot upplägget med Kontigo och det så kallade externa projektstödet. Enligt Lars Lööw försöker myndigheten nu klarlägga vad som egentligen har skett. Lars Lööw uppger att han inte själv känt till regelbrotten:

”Det här känns riktigt illa. Det känns illa i förhållande till alla duktiga medarbetare som sliter med att andra projekt ska sköta sig, så har vi haft kollegor som valt att tillämpa regelverket på det här sättet. Det skadar både oss och verksamheten på ett riktigt tråkigt sätt”, säger Lars Lööw till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA