EU-kommissionen vill locka välutbildade invandrare

EU2006-10-02

EU-kommissionen vill göra det lättare för välutbildade utomeuropéer att invandra till EU. Kommissionen överväger bland annat att införa ett slags ”grönt kort”, efter amerikansk modell.

”För att bidra till den ekonomiska tillväxten är det avgörande att Europa kan attrahera välutbildade invandrare”, sade Franco Frattini, kommissionär med ansvar för rättsliga frågor, under en debatt i Europaparlamentet förra veckan. Kommissionen kommer därför att nästa år presentera ett förslag till direktiv för att underlätta laglig invandring av utbildad arbetskraft.

Ett alternativ som kommissionen överväger är att införa ett så kallat ”green card” enligt amerikansk modell. Det skulle ge innehavaren rätt till permanent uppehållstillstånd och att söka arbete.

Enligt Franco Frattini har USA varit betydligt mer framgångsrikt än EU när det gäller att attrahera eftersökta invandrargrupper:

”Europa fortsätter att ta emot låg- eller outbildad arbetskraft, medan USA, Kanada och Australien lockar till sig begåvade invandrare.”

Välutbildade invandrare är enligt kommissionen en nyckel för att förhindra ekonomisk stagnation i ett EU där befolkningen blir allt äldre.

Kommissionens förslag kommer att presenteras under andra halvåret 2007.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA