EU-optimism trots ekonomisk obalans

EU2014-03-10

EU-kommissionen uttrycker försiktig optimism i sin övergripande utvärdering av det ekonomiska läget i EU, trots att kommissionen identifierar allvarlig obalans i 14 medlemsländer, däribland Sverige.

EU-kommissionen har gjort en djupanalys av det makroekonomiska läget i unionen, som en del av en nytt ramverk för ekonomistyrning.

Granskningarna har genomförts i 17 av medlemsländerna. Kommissionen utvärderar budgetunderskottens utveckling i de berörda länderna, vilket innebär en uppdatering av kommissionens utkast till budgetplaner från förra året. Enligt kommissionens pressmeddelande är detta ett avgörande steg samordningen av den ekonomiska politiken.

”Vår analys visar att medlemsländerna gör framsteg när det gäller att ta itu med de underliggande ekonomiska utmaningarna. Men dessa framsteg är ojämna och i vissa fall måste de intensifieras. Vi hoppas att få se ett kraftfullt gensvar från medlemsländerna och vi är redo att stödja dem i ett konstruktivt samarbete för reformer för att stärka återhämtningen och öka sysselsättningen”, skriver ekonomikommissionären Olli Rehn i pressmeddelandet.

Det kommer att vara nödvändigt att även i fortsättningen ta itu med obalanserna för att minska den höga arbetslösheten i många delar av Europa, men anpassningen i EU och euroområdet går framåt tack vare den konsolidering som gjorts under de senaste åren, anser kommissionen.

De 14 medlemsländer som enligt rapporten har obalanser är Belgien, Bulgarien, Tyskland, Irland, Spanien, Frankrike, Kroatien, Italien, Ungern, Nederländerna, Slovenien, Finland, Sverige och Storbritannien. I Kroatien, Italien och Slovenien anser kommissionerna att obalanserna är alltför stora, och i dessa länder krävs extra åtgärder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA