Europafacket angriper kommissionen

EU2007-05-02

Europafacket riktar hård kritik mot EU-kommissionens planer på förändrad arbetsrätt. Sämre trygghet för dem som har jobb leder inte till ökad sysselsättning, menar Europafacket.

EU-kommissionen har i en grönbok fört fram olika resonemang kring framtidens arbetsrätt och arbetsmarknad. Något färdigt förslag från kommissionen finns ännu inte.

Europafacket är mycket kritiskt till innehållet i grönboken och anser att kommissionen angriper frågeställningarna på fel sätt. Kommissionen fokuserar på att göra arbetstagare mer ”anställningsbara”, medan Europafacket menar att det ojämlika förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare gör att det finns ett behov av en kollektiv lagstiftning till skydd för den enskilde.

Utvecklingen mot en tudelad arbetsmarknad där många arbetar under mycket otrygga villkor måste motarbetas, anser Europafacket. Svag ställning på arbetsmarknaden har främst kvinnor, ungdomar och invandrare. Här står Europa inför utmaningar som borde analyseras närmare, liksom försämringen av arbetsvillkoren för dem med fasta jobb, till exempel krav på ”flexibilitet” när det gäller löner, arbetstider med mera, anser facket.

I slutet på maj håller Europafacket kongress, och då kommer LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin att utses till ny ordförande för Europafacket. Någon annan kandidat har inte nominerats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA