Fackligt toppmöte i Bryssel

EU2006-06-05

I morgon, tisdag, inleds ett tvådagars fackligt toppmöte i Bryssel. På dagordningen står bland annat tjänstedirektivet, den fackliga synen på EU-fördraget och arbetstidsdirektivet.

När det gäller tjänstedirektivet konstaterar Europafackets styrelse att man nått nästan ända fram med det förslag ministerrådet kommit överens om. Men styrelsen, med representanter för 36 länder, ska diskutera vilka frågor man kan driva för att få ytterligare förbättringar till stånd.

Europafacket har ställt sig bakom det förslag till nytt konstitutionellt fördrag för EU som medlemsländerna enades om för två år sedan. Femton länder har hittills sagt ja. Men eftersom fördraget förutsätter enighet har konstitutionen i praktiken stoppats av Frankrikes och Nederländernas nej för ett år sedan. Nu kommer frågan upp igen på stats- och regeringschefernas toppmöte 15-16 juni och Europafacket ska diskutera hur man från fackligt håll ska ställa sig i den nya situationen.

LO, TCO och Saco är representerade vid Europafackets styrelsemöten. De svenska delegationerna vid Europafackets styrelsemöten leds vanligen av respektive organisations ordförande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA