Förslag ska förenkla för forskare

FORSKNING2013-11-08

Ett nytt EU-direktiv ska underlätta för forskare och studenter från icke EU-länder. Förslaget har antagits av EU-parlamentets utskott för fri- och rättigheter, skriver de svenska fackens Brysselkontor.

Genom att ändra det nuvarande direktivet, om villkoren för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för forskning och studier, ska fler lockas att komma hit för att öka EUs konkurrenskraft.

Förslaget innebär bland annat att forskare och studenter får ett och ett halvt år på sig att söka jobb eller starta ett företag efter avslutade studier eller forskning. Det är sex månader längre än vad EU-kommissionen föreslagit. Utskottet vill också att det ska gå fortare att få svar på en ansökan och påpekar att familjemedlemmar ska ha rätt att följa med forskarna och studenterna och dessa då ska få arbeta i landet de bor i.

Föredragande i utskottet var EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, FP. Enligt Brysselkontoret sade hon efter omröstningen att voteringen visar att Europaparlamentet förstår behovet av bättre och enklare regler för studenter och forskare från tredje land:

”Vi behöver dessa personer och vi måste bli mer konkurrenskraftiga på den globala marknaden för att locka utländska forskare och studenter till EU”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.