Förslag ska förenkla för forskare

FORSKNING2013-11-08
Ett nytt EU-direktiv ska underlätta för forskare och studenter från icke EU-länder. Förslaget har antagits av EU-parlamentets utskott för fri- och rättigheter, skriver de svenska fackens Brysselkontor.

Genom att ändra det nuvarande direktivet, om villkoren för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för forskning och studier, ska fler lockas att komma hit för att öka EUs konkurrenskraft.

Förslaget innebär bland annat att forskare och studenter får ett och ett halvt år på sig att söka jobb eller starta ett företag efter avslutade studier eller forskning. Det är sex månader längre än vad EU-kommissionen föreslagit. Utskottet vill också att det ska gå fortare att få svar på en ansökan och påpekar att familjemedlemmar ska ha rätt att följa med forskarna och studenterna och dessa då ska få arbeta i landet de bor i.

Föredragande i utskottet var EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, FP. Enligt Brysselkontoret sade hon efter omröstningen att voteringen visar att Europaparlamentet förstår behovet av bättre och enklare regler för studenter och forskare från tredje land:

”Vi behöver dessa personer och vi måste bli mer konkurrenskraftiga på den globala marknaden för att locka utländska forskare och studenter till EU”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.