Fyra miljoner fattas - deras jobb hotas

BUDGET2004-10-13

Två statliga arbetsplatser för arbetshandikappade kan tvingas att lägga ned verksamheten nästa år. Över fyra miljoner kronor fattas i budgeten.

Det är arbetsplatserna i Grängesberg och Strömsund, som ingår i »Kulturarvs-IT«, som nu hotas av nedläggning. Kulturarvs-IT permanentades för två år sedan, men arbetsgivaren, Stiftelsen Föremålsvård i Kiruna, har dragits med ständiga budgetbekymmer.

I ett reportage i ST Press nyligen beskrev de anställda i Grängesberg sin oro inför framtiden. Och nu varnar även stiftelsens direktör Ulf Daunfeldt för att en nedläggning kan bli nödvändig.

– Det fattas omkring 4,5 miljoner kronor jämfört med vårt budgetunderlag för 2005, säger han. Det är en ytterst allvarlig situation för Strömsund och Grängesberg.

Stiftelsens ledning har begärt ett möte med kulturdepartementet, eftersom regeringens budgetförslag inte täcker kostnaderna för verksamheten. Tvärtom föreslår regeringen att stiftelsens anslag sänks med två miljoner kronor nästa år.

Ett underskott redan i år på en knapp miljon kronor klaras med hjälp av sparpengar, men sedan går det inte längre.
37 jobb hotas

– Om departementet inte ger oss tydliga signaler kommer jag att föreslå styrelsen att vi startar avvecklingen, förklarar Ulf Daunfeldt.

Samtliga 37 anställda i Grängesberg och Strömsund mister i så fall sina jobb.

Regeringen har tidigare år löst problemet med underfinansiering av Kulturarvs-IT genom extraanslag på tilläggsbudgeten. Ulf Daunfeldt säger sig vara optimist och tror att det kan ske även denna gång.

– Men när sådana här situationer återkommer år efter år blir det mycket tungt för personalen och arbetsledarna. Som anställd blir man ganska sliten – även jag, säger han. Och det är små summor som behövs för att vi ska kunna stabilisera verksamheten.

Skapar museiarkiv

Kulturarvs-IT är ett projekt för att skapa ett digitalt arkiv över statliga museisamlingar. Arbetet med att registrera och bearbeta bilder görs av arbetshandikappade anställda med lönebidrag i Kiruna, Grängesberg och Strömsund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA