Generalstrejk utlyst i Belgien

BELGIEN2015-04-17
22 april väntar generalstrejk i Belgien i protest mot höjd pensionsålder och åtstramningar. Det rapporterar Europeiska internationalen för offentliganställda, EPSU, i sitt nyhetsbrev.
Av:  Therese Säfström

Protesterna riktar sig mot regeringens besparingspolitik, som är en följd av landets stora statsskuld. Det belgiska fackförbundet ACOD är starkt kritiskt mot reformer inom pensionssystemet. Förändringarna handlar bland annat om höjd pensionsålder från 65 till 67 år. Förbundet är också kritiskt till att regeringen skär ned i offentlig sektor och att lönerna inte automatiskt ska justeras mot inflationen varje år. ACOD vill i stället se satsningar i den offentliga sektorn.

Regeringens politik har mötts av demonstrationer och strejker sedan i höstas. 

Fackförbundet ACOD/CGSP är en av de tre stora belgiska fackföreningar som organiserar tjänstemän. Enligt EPSUs nyhetsbrev har fackförbundet CSC, som också organiserar många tjänstemän i Belgien, ännu inte fattat beslut om strejk.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.