Annons:

Halv miljard i kompensation föreslås för att hantera slopad straffrabatt

STATSBUDGETEN2020-09-17

Kriminalvården bör få ett tillskott på 455 miljoner kronor för att hantera den ökade belastningen när straffrabatten för unga mellan 18 och 20 år slopas, föreslår regeringen och dess samarbetspartier.

Det var i juli i år som regeringen presenterade ett förslag om att avskaffa straffrabatten för personer mellan 18 och 20 år vid allvarlig brottslighet. Lagen, som föreslås träda i kraft 2022, innebär ett ökat tryck på Kriminalvården när unga kan dömas till längre fängelsestraff.

För att myndigheten ska kunna hantera den tuffare belastningen skjuter regeringen nu till 455 miljoner i sitt förslag till budgeten för 2022. Att den nya lagen föreslås börja gälla först då beror på att man vill ge Kriminalvården tid för att utöka kapaciteten.

Kriminalvården föreslås också få ett ytterligare tillskott på 39 miljoner kronor för att hantera konsekvenserna av förslaget om ökad kontroll av personer som döms till skyddstillsyn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA