Hon struntade i sociala avgifter

EU-KONTORET2003-12-16

Den chef på EU-kontoret i Stockholm som avskedade fyra lokalanställda har själv ersatt uppdragsgivare på ett oegentligt sätt.

Det var i oktober 1999 som EU-kommissionens Stockholmskontor arrangerade ett musikinslag i samband med ett möte. Ersättningen betalades ut kontant till en av musikerna av Annette Matthias-Werner. Hon hade just tagit över chefskapet efter Linda Steneberg som befordrats till chef för samtliga informationskontor i EU.
Men av kontorets ekonomiska redovisning framgår att musikern saknade F-skattsedel. Därmed var EU-kontoret skyldigt att betala in sociala avgifter, vilket inte skedde i det här fallet.

Annette Matthias-Werner tycks också inte ha brytt sig om att kontrollera om det fanns pengar på kontot innan hon beställde uppdraget. Något hon borde ha gjort enligt EUs interna regler.
Annette Matthias-Werner förklarar att hon inte avser att prata med Statstjänstemannen om utbetalningen.
Enligt pressekreteraren Tommy Löfgren uppger Annette Matthias-Werner att hon sett till att misstag i samband med betalningen av fakturan har korrigerats. Om det betyder att de sociala avgifterna har betalats in i efterskott, säger sig Tommy Löfgren inte känna till.
Han förklarar också att det pågår en omfattande utredning om vad som hänt på kontoret under de senaste fem åren och att ledningen samarbetar med svenska myndigheter för att allt ska utredas till fullo.

Det var Annette Matthias-Werner som administrerade avskedandena av de lokalanställda i oktober 2000. Orsaken var bland annat att de inte hade följt det interna regelverket. I dag är Annette Matthias-Werner biträdande chef för Stockholmskontoret.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA