Hyreskrav ruinerar ekonomin

HISTORISKA MUSEET2003-10-15

– En Kafkaliknande situation, säger Historiska Museets chef, Kristian Berg, om Fastighetsverkets hyreskrav. Även om all verksamhet avstannade skulle museet inte kunna betala det hyresvärden kräver.

Från att ha haft en stabil ekonomi med ett litet överskott, har Historiska museet i Stockholm nu hamnat i en svår penningknipa. Orsaken är ett nytt system för hyressättning, kallat kostnadsbaserad hyra, som infördes den 1 januari 2002.

– Det betyder att vi ska betala för de faktiska kostnaderna för huset. Underhållet har försummats sedan museet byggdes. Enligt Fastighetsverket skulle det kosta 42 miljoner kronor de närmaste tre åren att rusta upp huset, förklarar museichefen Kristian Berg.

Oenigheten om vem som ska betala det eftersatta underhållet har lett till att det sedan ett och ett halvt år saknas hyreskontrakt mellan museet och Fastighetsverket.

– Vi vet inte vilka kostnaderna för innevarande år kommer att bli, säger Kristian Berg som har deponerat årets sista kvartalshyra hos länsstyrelsen.


Han förklarar att det dåliga underhållet gör att det känns oacceptabelt att bedriva en modern och ansvarsfull verksamhet i lokalerna.

– Inomhusklimatet är dåligt, lokalerna är illa disponerade och har inte handikappanpassats.

Inomhusklimatet påverkar också museets samlingar. Nu förstörs träskulpturer och altarskåp i museets unika samling av medeltida kyrklig konst.


Om det inte går att nå en överenskommelse med Fastighetsverket, eller regeringen skjuter till pengar, återstår inget annat än att låna upp pengar till hyran.

– Det skulle påverka vår möjlighet att bedriva verksamhet under många år, säger Kristian Berg.

En planerad utställning om forntiden skjuts nu upp på obestämbar framtid. Men några personalminskningar lär det inte bli.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA