JK la sig i mordutredning

JK2008-01-10

Justitiekansler Göran Lambertz tog kontakt med åklagare i Örebro för att informera sig om en pågående mordutredning. Han hävdar att han gjorde det som privatperson.

JK Göran Lambertz ringde personligen upp chefsåklagaren i mordutredningen kring den universitetslärare som höggs till döds vid högskolan i Örebro före jul. Enligt TT är poliserna i utredningsgruppen i Örebro mycket kritiska mot Göran Lambertz som de menar försökte styra utredningen.

Polisen anser att JK försökte förmå dem att fokusera på det politiska spåret. Den mördade mannen hade bland annat bedrivit forskning kring politiska aktivister. Säkerhetspolisen, Säpo, är inkopplad på utredningen av mordet.

– Han sade att han ringde i egenskap av privatperson eftersom han var bekant med en anhörig till offret. Han fick inte veta mer än någon annan utomstående som ringer och frågar om utredningen, säger chefsåklagare Gunnar Brodin till TT.

I en kommentar säger överåklagare Sven-Erik Alhem att JKs agerande väcker principiella frågor:

– Även om han säger sig agera som privatperson så ger det en ofrånkomlig association till hans befattning och därmed hans potential att utöva makt. Han kan ju granska och kritisera ett ärende i efterhand, säger Sven-Erik Alhem till TT.

JK Göran Lambertz anser själv inte att han gått över gränsen för sitt ämbete:

– Jag hade besök av offrets anhöriga och ringde för att uttrycka en farhåga om att man inte fullt ut beaktade det politiska motivet. Jag får inte gå in och styra, men jag får informera. Visst förstår jag att det finns en risk att det uppfattas som styrning, men jag anser att jag klarat den balansgången på slak lina, säger Göran Lambertz till TT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA