Kräver bättre villkor för tjänstesektorn

EU2015-04-23
Den globala fackliga organisationen UNI vill att villkoren förändras för tjänstesektorn. Enligt en rapport är EUs strategi för tjänstesektorn sedan länge långtgående liberalisering och avreglering.

Sämre arbetsvillkor i tjänstesektorn hotar kvalitet och konkurrenskraft, anser UNI, som vill att EU ändrar sin strategi. Det skriver TCO-tidningen Arbetsvärlden på webben. Enligt rapporten från UNI är tjänstesektorn en ryggrad i Europas ekonomi. Mer än 70 procent av produktion och arbetstillfällen i finns där. Men, konstaterar UNI, lönerna inom tjänstesektorn har pressats och dumpats samtidigt som arbetsvillkor och arbetsmiljö offrats för att skapa billiga tjänster.

Nu är EU-kommissionen i färd att ta fram en ny strategi för den inre marknaden och samtidigt uppdatera sin strategi för tjänstesektorn. UNI-rapporten ringar in fyra områden där den globala fackföreningen vill se EU förändra sin inställning till tjänstesektorn: kvalitetsjobb, forskning och innovation, stora investeringar och medbestämmande, skriver Arbetsvärlden.

ST berörs av EUs tjänstedirektiv, bland annat dess medlemmar på Posten och Riksbanken. Ordföranden Britta Lejon delar UNIs oro för EU:s nya strategi för tjänstesektorn:

”Den inre marknaden och det som rör tjänstesektorn handlar mycket om att pressa kostnader och därmed villkoren. Medan andra delar av kommissionen propagerar för motsatsen, att den sociala dialogen är viktig, att det är viktigt med anständiga villkor på Europas arbetsplatser”, säger hon till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket EU ST
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.