Kritik mot terrorlagar

NYA EU-REGLER2003-12-10

Advokatsamfundet befarar att de grundläggande mänskliga rättigheterna kan kränkas när någon utlämnas med stöd av ”den europeiska arresteringsordern”.

Inom kort tar riksdagen ställning till två europeiska regelverk mot terrorism. Regeringen anser att det är så bråttom att den inte har skickat förslagen på remiss. Trots det har några organisationer lämnat synpunkter till regeringskansliet.

Advokatsamfundets uppfattning är att om riksdagen godkänner arresteringsordern leder det till att ”Sverige förbinder sig att godta arresteringsorders utfärdade av samtliga medlemsstater utan möjlighet att göra en materiell prövning av till exempel styrkan av misstankegraden” .

Frivilligorganisationernas fond för mänskliga rättigheter och Svenska Helsingforskommittén svarar på en remissrunda, anordnad av vänsterpartiet, att det finns risk att hamna i politiska bedömningar om vem som är värd skydd och vems mänskliga rättigheter det är värt att respektera.

De befarar att kontentan av beslutet om åtgärder mot terrorism kan bli att vem som helst kan klassas som terrorist och nämner bland annat ANCs frihetskamp i Sydafrika.

Även ST och Polisförbundet har svarat på v-remissen. ST är kritiskt till den snabba beslutsprocessen som inte tillåter något remissförfarande och Polisförbundet konstaterar, angående beslutsprocessen, att polis och rättsväsende i hög grad är beroende av allmänhetens förtroende.

Några myndigheter har också blivit ombedda att lämna synpunkter till regeringen. Rikspolisstyrelsen påpekar bland annat att det kan vara svårt att definiera brottet ”deltagande i en kriminell organisation” i svensk rätt.

Vid en första förfrågan ville justitiedepartementet inte lämna ut sin korrespondens med myndigheterna till Statstjänstemannen. Dessa var inte att betrakta som allmänna handlingar, enligt departementet. Efter att Statstjänstemannen bett om ett skriftligt svar släpptes handlingarna. Men först efter kontakt med respektive myndighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA