Kulturmyndigheter kan slås ihop

UTREDNING2009-01-12

Riksarkivet, Kungliga biblioteket och delar av Kulturrådet föreslås bli en enda myndighet. Det kommer att ingå i Kulturutredningens förslag som läggs fram nästa månad, skriver Svenska Dagbladet.

Av:  Therese Säfström

Genom förändringen hoppas utredarna på att kunna samla de frågor som rör böcker under ett och samma tak.

Ett annat förslag från Kulturutredningen blir, enligt Svenska Dagbladet, att slå samman Rikantikvarieämbetet och Konstrådet. På det sättet skulle kulturen ­− både den historiska och samtida − och samhällsplaneringen få en gemensam, ansvarig myndighet.

På Kulturutredningens sekretariat säger Keith Wijkander att man vill avstå från att göra kommentarer.

– Det är bara en månad kvar tills utredningen ska vara klar, vi väntar med att kommentera enskildheter till dess. Men vi har haft en bra dialog med biblioteksväsendet och andra inblandade under hela utredningen. Vi har försökt förankra vårt arbete redan från början, säger Keith Wijkander.

Kulturutredningen ska lämna sina förslag till regeringen 12 februari.

Fakta Kulturutredningen

Kulturutredningen tillsattes i juni 2007. Den ska arbeta fram förslag till förändringar i kulturpolitiken, till exempel om det går att förnya och utveckla samspelet mellan stat, landsting och kommuner, om kulturpolitiken kan samarbeta med andra aktörer i samhället och hur förvaltningen ska vara uppbyggd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA