Långsamt framåt i Turkiet

EU2006-09-04

Framstegen när det gäller grundläggande mänskliga fri- och rättigheter är mycket begränsade i Turkiet, enligt en rapport som ska presenteras för Europaparlamentet.

Ett år efter det att EU inledde förhandlingar med Turkiet om EU-medlemskap, förbereds i Europaparlamentet en mycket kritisk rapport om de mänskliga rättigheterna i kandidatlandet. Rapporten har tagits fram av kristdemokraten Camiel Eurlings från Nederländerna, som hävdar att Turkiet gjort mycket begränsade framsteg när det gäller grundläggande fri- och rättigheter.

När det gäller religionsfriheten har enligt rapporten ”inga som helst framsteg skett”. Den turkiska regeringen får ett erkännande för att den har förbjudit användande av tortyr, men någon lösning av den kurdiska frågan finns inte inom synhåll. Genomgående är hållningen i rapporten mycket kritisk, och Camiel Eurlings påpekar att förhandlingarna med Turkiet inte nödvändigtvis behöver leda till EU-medlemskap.

Europaparlamentets utrikesutskott ska nu ta ställning till den preliminära rapporten och i slutet av september ska parlamentet säga sitt. Meningen är att parlamentets beslut ska påverka den rapport om Turkiet som EU-kommissionen offentliggör i slutet av oktober.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA