Miljarder till forskningen

FORSKNING2005-04-07

Europakommissionen har beslutat att satsa 10 miljarder kronor per år på forskning de närmaste sju åren.

EU-satsningen på forskning har fyra huvudprogram:

o Samverkansprogrammet ska stärka samarbete mellan industri och högskolor i hela Europa.

o Idéprogrammet ska stötta vetenskapligt framstående spjutspetsforskning.

o Personprogrammet ska stötta rörlighet och karriärutveckling bland forskare, både inom och utom Europa

o Kapacitetsprogrammet syftar till att utveckla Europas forskningskapacitet och ska bl a stötta tillkomsten av storskaliga europeiska forskningsanläggningar.

I budgeten finns också en satsning på teknologier för informationssamhället, för att uppmuntra forskning på nya områden av strategisk betydelse för framtiden. Den ska också förhindra flaskhalsar som bromsar en snabb tillämpningen av nya teknologier.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA