Pengahantering säljs ut

RIKSBANKEN2003-12-10
Riksbanken säljer sitt bolag ”Pengar i Sverige” som bildades 1999. Bolaget, som sköter hanteringen av sedlar och mynt, delas i två delar.

Tanken är att den kommersiella delen, som har hand om transporter och räkning av dagskassor, ska övertas av någon privat ägare.

En andra och mindre del, som rör lagerhållning av sedlar, utlämning av kontanter med mera, vill Riksbankens direktion sälja till en affärsbank.

– Avsikten är att bankdelen ska finnas på fyra orter i landet, säger Björn Hasselgren, biträdande avdelningschef vid Riksbanken.
Riksbankens avsikt har redan från början varit att sälja ”Pengar i Sverige AB”.

Vilka konsekvenser utförsäljningen får för de 380 anställda i Pengar i Sverige går ännu inte att förutsäga, förklarar han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.