Rekryteringsfirma godkänd bisyssla

LÄNSSTYRELSE2003-12-02

Personalchefen vid Länsstyrelsen i Östersund driver en rekryteringsfirma vid sidan av sin tjänst. Bisysslan har godkänts av länsledningen. Men enligt STs Rolf Alevård kan den skada förtroendet för länsstyrelsen.

Kerstin Omrell har ett företag vid namn PA Resurs Competence Kerstin Omrell.

Firman sysslar med personalrekrytering. Det gör Kerstin Omrell också i sin egenskap av personalchef vid Länsstyrelsen. Bland annat gör hon anställningsintervjuer och genomför personlighetstest på sökande till Länsstyrelsen.

– Men det är inte jag som beslutar vem som ska anställas, säger hon till Statstjänstemannen.

Hon förklarar också att det inte finns några beröringspunkter mellan firman och jobbet på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsens ledning har godkänt att Kerstin Omrell har sitt företag som bisyssla. I alla fall informellt. Något skriftligt beslut finns inte, enligt länsrådet Uno Svaleryd.

Kerstin Omrell har beviljats tjänstledigt från Länsstyrelsen med 20 procent.

Enligt lagen om offentlig anställning får en arbetstagare inte utöva någon verksamhet som kan rubba förtroendet för dennes opartiskhet i arbetet, eller som kan skada myndighetens anseende.

Men länsrådet Uno Svaleryd ser inte Kerstin Omrells bisyssla som något problem.

– Det är snarare tvärtom, säger han. Hon tillför en erfarenhet om hur rekryteringsläget ser ut i övrigt.

Den nya landshövdingen för Jämtlands län, Maggi Mikaelsson, kände inte till Kerstin Omrells bisyssla när hon kontaktades av Statstjänstemannen.

Men efter att ha skaffat sig mer information, säger hon:

– Det här beslutet fattades innan jag kom in i bilden och jag har inte någon anledning att ifrågasätta det.

STs ombudsman Rolf Alevård tycker att det låter som om personalchefens privata konsultverksamhet kan vara förtroendeskadlig.

– Jag tycker det är oroande om allmänheten ens kan misstänka att det sker en sammanblandning mellan de båda uppgifterna.

Risken finns, menar han, att personalchefen kan fånga upp någon som söker en tjänst på Länsstyrelsen till ett jobb i ett företag som anlitat hennes privata rekryteringstjänster.

– Det behöver inte ha skett. Men det räcker att allmänheten kan misstänka att hon har egen vinning av att rekrytera via sitt företag. Jag tycker dessutom att det borde vara svårt för henne att inte blanda ihop de två verksamheterna, säger Rolf Alevård.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA