Rustar sig för att ta emot fler nyanlända

ARBETSFÖRMEDLINGEN2015-11-09

Arbetsförmedlingen behöver mer pengar, i första hand för att klara etableringsuppdraget. 2019 handlar det om 3 miljarder kronor mer än beräknat. ”Vi har en fördel jämfört med Migrationsverket – vi kan göra en planering”, konstaterar Helena Perlerot, ordförande för ST-avdelningen på myndigheten.

Hur Arbetsförmedlingen ska ta hand om det ökande antalet flyktingar som kommer till Sverige är något som både facket och arbetsgivaren diskuterar just nu.

– Jag har svårt att se i dag hur det ska lösas på bästa sätt. Vi är med i olika arbetsgrupper och myndigheten ska göra en beredskapsplan och en riskanalys, säger STs avdelningsordförande Helena Perlerot.

Tillströmningen av nyanlända blir märkbar för Arbetsförmedlingen först i slutet av 2016 och under 2017. Etableringsuppdraget, att hjälpa nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden, gäller flyktingar som fått uppehållstillstånd och Migrationsverket räknar i nuläget med att det tar mer än 15 månader att avgöra ett asylärende.

– Vi behöver lokaler och fler anställda så att det blir ett bra mottagande. Men vi har en fördel jämfört med Migrationsverket – vi har tid för att göra en planering, säger Helena Perlerot.

I en färsk prognos till regeringen skriver Arbetsförmedlingen att man behöver 250 miljoner kronor extra utöver det anslag som anges i budgetpropositionen 2016, 1 miljard kronor mer 2017, 2 miljarder kronor 2018 och 3 miljarder kronor 2019.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA